El diputat d'Esquerra Republicana i vicepresident del grup Verds/Aliança Lliure Europea Josep-Maria Terricabras s'ha posicionat en contra d'una possible suspensió de fons estructurals a Espanya i Portugal perquè no van prendre les mesures adequades en resposta a les recomanacions del Consell per corregir la desviació dels seus dèficits públics, tal com estableix el Pacte d'Estabilitat i Creixement.

La decisió del Consell obliga legalment la Comissió Europea (CE) a proposar una suspensió d'una part dels fons estructurals i d'inversió per al 2017. "Aquesta amenaça de suspensió, que arriba en un moment crític de la UE, pot aprofundir les divisions en el seu si i diluir-ne la seva dimensió solidària. Una sanció tindria un efecte contraproduent per a la legitimat política de la UE ja que les poblacions de l'Estat espanyol i Portugal difícilment entendrien que sancioni estats amb una situació econòmica i social delicada", diu el diputat.

Terricabras també rebutja la condicionalitat macroeconòmica en la política de cohesió i demana a la CE que aboleixi les mesures que considera necessàries per ?l'any vinent. "Les institucions europees donen un missatge equivocat, amenaçant de sancionar els Estats membre en comptes de potenciar la inversió i el desenvolupament local i regional per sortir de la crisi", afegeix el diputat republicà.

Ahir a la tarda, a Estrasburg, els diputats dels comitès de Desenvolupament Regional i Afers Econòmics i Monetaris es van reunir en un diàleg estructurat per debatre la suspensió dels fons estructurals a Espanya i Portugal, que va comptar amb la intervenció de la Comissària de Política Regional, Corina Cre?u. La CE té l'última paraula.