La Policia Nacional ha comissat 6,5 tones d'haixix en un sol operatiu que es va desenvolupar a finals d'agost al Gironès i la Selva.

El gran decomís de droga es va donar a conèixer ahir durant la Festa Patronal del cos policial. En aquesta operació, liderada per agents de la comissaria provincial de Girona, s'han detingut a més quatre persones.

Els traficants tenien la droga emmagatzemada per portar-la al nord d'Europa, en magatzems de Sarrià de Ter, Vilablareix i Vilobí d'Onyar. Quan els agents van seguir els sospitosos van descobrir aquests magatzems, on hi havia 3.000 quilos d'haixix, i van detenir tres ciutadans marroquins.

A partir d'aquí l'operació es va precipitar i va derivar també cap a Màlaga. Allà el CNP va arrestar un home i va comissar 3.500 quilos més.

El comissari provincial de la Policia Nacional, Francisco Pamplona, va lloar la feina dels seus policies i va recordar que és una gran quantitat de droga i un "cop fort", sobretot perquè s'ha enxampat a terra i no pas en un vaixell com en altres ocasions. Seria, doncs, un dels comissos més importants que s'ha fet aquest any a l'Estat. El comissari també va destacar que el fet no havia transcendit fins ara perquè el jutjat havia decretat secret de sumari.

Durant la Festa Patronal, Pamplona també va fer balanç de l'any policial i entre altres va ressaltar la col·laboració amb la policia francesa, sobretot des dels atemptats a França en el terreny de la lluita contra el terrorisme gihadista. De la zona fronterera, Pamplona va destacar que durant l'últim any de controls contra la delinqüència itinerant els agents desplegats han aturat fins a 11.000 vehicles i han realitzat fins a 24.000 identificacions.

També va recordar que la policia ha treballat com li és competència en l'expedició de documents, en concret, 89.000 DNI i fins a 37.000 passaports. En temes d'estrangeria han fet fins a 439 expedients de sanció i d'aquests, finalment, 63 persones han estat expulsades. Es tracta de delinqüents multireincidents. Entre tots 63 sumaven fins a 370 causes judicials.

Quant a la feina de la policia judicial, el comissari, a més d'anunciar el comís de 6,5 tones d'haixix, també va recordar operacions que han dut a terme els agents de la Policia Nacional que estan desplegats a la demarcació de Girona.

Va ressaltar, per exemple, com a principis d'any, van arrestar un traficant que, en veure's sorprès pels agents quan l'investigaven, va deixar el seu cotxe abandonat després de fugir. A dins li van trobar dos paquets amb 550 grams d'heroïna. Els agents, però, li'n van trobar 7,1 quilos més quan van accedir a una habitació d'un pis que tenia rellogada a Figueres.

També va recordar el cas de Lloret de Mar, on aquest estiu van desarticular un grup organitzat dedicat a l'elaboració i venda de productes falsificats. En total, van comissar 5.710 falsificacions.

Creu amb distintiu vermell

Durant la celebració de la festivitat dels Àngels Custodis, també es van atorgar distincions i felicitacions a agent dels cos policial, així com d'altres forces policials i vigilants de seguretat privada. També va rebre una felicitació l'advocat Carles Monguilod. Per primer cop a Girona, es va donar una Creu amb distintiu vermell. En aquest cas, al sotsinspector d'estrangeria del CNP de Girona, Juan José Colinet Vergara, per les seves actuacions i per la seva trajectòria, entre d'altres.

L'acte va ser clausurat pel subdelegat del Govern a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, que va lloar la feina del cos policial. Va anunciar que per part de l'Estat hi ha el compromís de "prioritzar" la cobertura de vacants en províncies on hi ha mancances com és la de Girona i va anunciar que també treballaran per implementar mesures perquè els policies no marxin fora de Girona, com passa en venir d'altres punts de l'Estat quan esdevenen policies.