La Planta de triatge per la Garrotxa i el Pla de l'Estany serà una realitat el 2018 dins del polígon industrial de Politger, a Sant Jaume de Llierca. Serà una planta amb capacitat per triar 25.000 tones de residus de resta a l'any, serà més petita que la prevista als terrenys de can Coma de Baix. i serà modular. És a dir, s'adaptarà a la reducció de residus prevista per l'aplicació progressiva de la recollida porta a porta a tota la comarca. Besalú ja la començarà l'any vinent.

La previsió és que en els pròxims anys la Garrotxa i el Pla de l'Estany passin del 40% de reciclatge actual a un 60%. Això no obstant, la planta continuarà essent imprescindible. «Perquè sempre hi haurà fracció resta», ha dit el director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, ahir a la presentació de l'acord entre el Consell Comarcal de la Garrotxa, l'Ajuntament de Sant Jaume i l'Agència Catalana de Residus que ha tingut lloc fa poca estona a la sala de plens del Consell Comarcal de la Garrotxa.

A l'acte han estat presents Joan Espona (president del Consell Comarcal de la Garrotxa per CiU)), Jordi Cargol (Ajuntament de Sant Jaume de Llierca) i Josep Maria Tost (president de l'Agència Catalana de Residus). Espona s'ha mostrat satisfet del resultat final de la polèmica de la planta de triatge prevista en un principi en sòl rústic a can Coma de Baix i ha indicat que les negociacions per la nova ubicació van començar pel març, quan els Consells del Pla de l'Estany i de la Garrotxa van acordar compartir infraestructures de residus.

Jordi Cargol (alcalde de Sant Jaume per CiU) ha explicat que l'Ajuntament ha exigit una nau completament tancada (nau industrial),la impossibilitat de fer cap ampliació de l'estructura en el futur i garantir que al municipi no es faci cap nou abocador. També ha explicat que Sant Jaume participarà de manera activa en el control, la gestió i el funcionament d'aquesta infraestructura comarcal.

Durant les pròximes setmanes treballaran en la redacció d'un document que ha de permetre formalitzar, establir i garantir a totes les parts els acords arribats.