Les entitats benèfiques de Girona reben 1,4 milions de testaments

Un total de 552 llegats solidaris fets el 2015 a Catalunya, 64 de gironins, van deixar 33 milions

07.10.2016 | 07:19

Un total de 64 testaments fets a les comarques de Girona l'any passat van deixar 1,4 milions d'euros a entitats benèfiques, unes xifres que la situen com a segona província catalana en nombre de llegats que beneficien organitzacions socials.

A tot Catalunya, els testaments amb llegats solidaris van deixar 33 milions d'euros durant el 2015. Aquest és l'import que contenen els 552 testaments que inclouen llegats solidaris a favor d'entitats benèfiques -ja siguin vinculades a organitzacions religioses, ONG i fundacions recollits en herències- corresponents a l'any passat, segons va informar el Col·legi de Notaris de Catalunya.

Així, una de cada 135 herències que es van obrir el 2015 destinaven tot o part del patrimoni del difunt a organitzacions d'ajuda a d'altres. Per demarcacions, a Barcelona 432 herències van destinar 30 milions a entitats socials; a Girona, 64 van donar 1,4 milions; a Lleida 41 llegats van suposar més de 937.000 ?; i a Tarragona 15 herències van destinar més de 324.000.

Les organitzacions religioses han rebut el 55% d'aquests llegats, mentre que les ONG i les fundacions han recaptat la resta. No obstant això, l'import mitjà mensual que contenen aquests testaments és superior en el cas dels que es destinen a ONG i fundacions, que acumulen un promig de 64.352 euros al mes, per 49.980 euros al mes en el cas de les entitats vinculades a l'església.

Si es comparen les dades amb les del conjunt de l'Estat, la xifra de gairebé 33 milions d'euros suposa un 28,5% de l'import total de llegats solidaris a l'Estat, que va acumular un 115 milions d'euros en aquest concepte. L'any passat, a l'Estat es van registrar un total de 3.423 herències amb aquest tipus de llegats, que suposa un 0,9% del total d'herències corresponents al 2015. Per tant, un 16% de llegats solidaris de l'Estat prové de Catalunya; de manera que, percentualment, es fan menys testaments solidaris que a la resta de l'Estat però contenen imports considerablement més alts. En el conjunt de l'Estat, el 38% es destinen a ONG's o fundacions, per un 62% a organitzacions religioses.

El degà del Col·legi de Notaris de Catalunya, Joan Carles Ollé, va afirmar que un llegat solidari "cal fer-lo explícit en el moment de fer testament i és una manera de donar continuïtat a accions solidàries fetes en el decurs de la vida". El llegat pot incloure béns molt diversos, com un immoble, un import en diners o un percentatge del patrimoni. L'únic límit, segons va apuntar Ollé, és que no pot perjudicar en cap cas la legítima dels hereus forçosos que a Catalunya, regida pel Dret Civil català, és una quarta part del valor dels béns a repartir entre tots els fills, en cas d'haver-n'hi. Ollé també va recordar que les entitats sense ànim de lucre no estan subjectes a l'Impost de Successions i Donacions i que el testament, amb un cost d'aproximadament 50 euros, és l'únic document que assegura que els bens propis "es transmetran a aquelles persones o entitats que decidim".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Jordi Viñas, alcalde de Salt.
Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

Els consistoris que van treballar el dia de la Hispanitat disposen de 20 dies hàbils per enviar la...

L´ecologia com a eina per canviar-ho tot

L´ecologia com a eina per canviar-ho tot

L'Agenda Llatinoamericana del 2017 reivindica una nova mentalitat per acabar amb la desigualtat i...

Enllaços recomanats: Premis cinema