L'Ajuntament d'Olot ha adjudicat 26 dels 28 pisos de lloguer social del barri de Sant Miquel que va adquirir el maig passat amb l'ajut de la Generalitat. La majoria, 19, aniran destinats a joves de menys de 35 anys (el 75% del total), 5 a persones de més de 65 (19%) i 2 més a famílies monoparentals (8%). En total han rebut 42 peticions, de les quals 26 reunien els requisits i automàticament se'ls ha assignat un habitatge sense necessitat de sorteig. Els que han quedat descartats, ara tenen un període d'un mes per presentar al·legacions. En cas que cap d'ells compleixi els requisits, els dos pisos s'adjudicaran a dues famílies inscrites al registre d'habitatge de protecció oficial. Els pisos tenen d'una a tres habitacions, una superfície que va dels 46 als 91 metres quadrats i amb una plaça d'aparcament inclosa. El preu de lloguer va dels 221,46 euros fins als 368,73 euros i el període per quedar-s'hi és il·limitat. La previsió és que abans de Nadal els sol·licitants ja visquin als habitatges.

Des de l'Ajuntament fan una valoració molt positiva de la demanda que hi ha hagut, sobretot perquè els sol·licitants s'ajustaven molt al perfil que es demanava. A més, no ha calgut fer cap sorteig perquè dels 42 aspirants, 26 -hi havia un total de 28 pisos a disposició- ja han rebut un habitatge de forma automàtica. Ara faltarà veure si els dos pisos que estan pendents d'adjudicar-se, es podran lliurar en el període d'al·legacions d'un mes que s'ha obert. "Els que no han complert els requisits, podran ara fer arribar informació perquè potser van presentar la documentació erròniament o per no haver tingut en compte ingressos que podrien fer-los entrar", ha detallat el regidor d'Habitatge d'Olot, Josep Berga. Si no és així, es destinaran a dues famílies inscrites al registre d'habitatge de protecció oficial.

Aquesta setmana l'Ajuntament ha començat a notificar a les 26 persones que ja disposen d'un habitatge del barri de Sant Miquel. La previsió és que abans de Nadal ja hi estiguin vivint. Del total de beneficiaris, la majoria tenen menys de 35 anys - un total de 19-, mentre que 5 són de més de 65 anys i 2, famílies monoparentals. El regidor d'Habitatge ha explicat que el que es volia sobretot era oferir als joves una oportunitat per independitzar-se amb un lloguer assequible. El preu del lloguer va dels 221,46 euros fins als 368,73 euros. Els beneficiaris que rebin un ajut de la Generalitat per al lloguer podran seguir rebent-lo.

La Generalitat i l'Ajuntament d'Olot van comprar aquests habitatges al Banc Sabadell el maig passat mitjançant el dret de tanteig i retracte per un import total d'1,1 milions d'euros. La compra conjunta va ser la primera d'aquestes característiques que es feia a tot Catalunya. Els habitatges són de nova construcció i tenen des d'una habitació a tres amb una superfície que va dels 45,95 metres quadrats fins als 91,4 metres quadrats. També hi ha inclosa una plaça d'aparcament. Els contractes de lloguer d'aquests habitatges no tenen limitació de temps. "S'hi poden quedar tota la vida si volen", ha afegit Berga.

L'Oficina d'Habitatge tramita 625 sol·licituds de lloguer

Els ajuts de lloguer són la principal activitat de l'Oficina Local d'Habitatge. Durant el 2015, van representar 4 de cada 10 gestions fetes. En total, es van fer 7.840 atencions (el 44,86% del total) per a la tramitació i gestió d'aquests ajuts destinats al pagament de la renda de lloguer o prestacions econòmiques d'urgència especial. L'import total dels ajuts concedits per part de la Generalitat van ser de més de 665.000 euros.

Pel que fa a la convocatòria d'aquest any, en total s'han tramitat 625 sol·licituds, 164 més que l'any passat. D'aquestes, 444 eren peticions noves mentre que les restants eren renovacions. També s'han tramitat 13 ajuts d'urgència especial.

Més de 26.000 euros per a arranjaments de façanes

Enguany, l'Ajuntament va obrir per primer cop una convocatòria d'ajuts per als propietaris d'habitatges construïts abans del 1950 que necessitin arranjaments, millores o rehabilitacions de façana. En total s'han rebut 10 sol·licituds, la majoria -7- del barri vell. La convocatòria preveu una subvenció del 50% del pressupost de l'obra amb un màxim de 3.00 euros per habitatge. També inclou un increment del 25% de l'ajut quan els treballs afectat un edifici catalogat. Tot i que la previsió inicial era d'una aportació total de 20.000 euros, finalment el consistori ho ampliarà als més de 26.000 euros per poder donar resposta a totes les peticions.