L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses en el seu darrer ple va aprovar apujar l'Impost de Béns Immobles (IBI) i la taxa per l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (les Plusvàlues). L'acord va ser aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern de MES i els contraris d'ERC i de CiU.

A la presentació de l'acord, l'alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué (MES), va explicar que posaven el gravamen de l'IBI en un 0,88. Va assenyalar que la càrrega servirà per aplicar un tercer rebut, el qual serà l'últim de la liquidació del 2016. El darrer aspecte és per cobrir 84.000 € del previst recaptar per l'IBI el 2015 i que no van fer per un error de càlcul.

Respecte a la modificació de l'ordenança de l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, plusvàlues, l'alcalde va explicar que han hagut d'actualitzar el tant per cent que s'aplica per calcular l'impost per tal que els ingressos obtinguts de la imposició no quedin reduïts en excés. L'origen de l'actualització està en la rebaixa del 43% dels valors cadastrals feta entre el 2014 i el 2016 amb l'autorització del Ministeri.

Obert el torn de repliques, Sergi Albrich (portaveu d'ERC) va exposar el desacord del seu grup. Va valorar que treta l'aplicació del que l'Ajuntament va calcular malament el 2016, el valor final del que l'Ajuntament recaptarà en concepte d'Impost de Béns Immobles és superior al que es confiava recaptar el 2016. Va resumir que l'Impost de Béns Immobles pujarà el 2017 i va posar d'exemple que un propietàri d'un pis que el 2016 hagi pagat de 600 a 604 €, el 2017 pagarà 636 €. Respecte a les plusvàlues, Albrich va considerar que en un moment en el qual l'Ajuntament les podia abaixar, el que ha fet ha estat mantenir-les a l'alça per no perdre ingressos. Concepció Formatger (CIU) va retreure: "En cap cas ha donat a entendre que la gent pagarà més, perquè paga la diferència de l'any passat i perquè pagarà més".

Ramon Roqué va tornar a intervenir per explicar que el contribuent pagarà menys que el 2013 (any anterior a la primera revisió cadastral) i una mica més que el 2014, 15 i 16. El motiu segons ell és resituar els ingressos de l'Impost de Béns Immobles a nivells del 2014. Va justificar que van tenir la sort de reduir un 43% els valors cadastrals, cosa que -segons ell- perjudicava els propietaris i que ara l'equip de govern l'ha reconduït per poder tirar endavant l'Ajuntament. Roqué va remarcar que les coses es veuen diferents si es tenen responsabilitats de govern de si s'està a l'oposició.

Comissions informatives

En la seva intervenció Concepció Formatger (CiU) va queixar-se sobre el desenvolupament de les sessions i informatives. Va lamentar que en l'anterior ple va marxar sense saber el tipus impositiu. Encara -segons ella- va marxar convençuda que l'alcalde no era la persona que marcava el tipus impositiu, sinó que era l'administrativa que porta el tema.

Va valorar les comissions informatives de molt fluixes i va remarcar que una comissió informativa no és llegir els acords per aprovar. Va exclamar: "Creiem que tenim dret a més informació, perquè nosaltres rebem 49,38 € per assistències".

L'alcalde, Ramon Roqué,va precisar que les indemnitzacións per assistència van més enllà de la denominació literal i són per justificar els diners guanyats pels regidors en un mes.

"Això no treu que el contigut hagi de ser informatiu", va respondre Formatger.

Roqué va justificar que els va ser molt complicat determinar les càrregues a aplicar als impostos. Va explicar que van fer simulacions de càlculs de probabilitats en diferents finques. En l'explicació del motiu de l'esforç va reiterar que la voluntat no és ingressar més ni apujar més l'impost, sinó intentar que els ingressos de l'Ajuntament pels impostos fossin els mateixos.