Mundó creu que el català hauria de ser obligatori per als jutges per evitar casos com el d'Olot

El conseller de Justícia demana a advocats i ciutadans que "perdin la por" a denunciar situacions de vulneració de drets lingüístics

07.10.2016 | 14:37

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha afirmat que el català hauria de ser un requisit obligatori per a tots els jutges i treballadors de l'administració de justícia que exerceixen a Catalunya. D'aquesta manera, creu que s'evitarien situacions com la d'una jutgessa d'Olot que ha rebut una amonestació del TSJC per no tractar "amb respecte i consideració" dues advocades que es volien expressar en català durant un judici. Mundó assegura que aquestes situacions són "inacceptables" i aplaudeix el pronunciament de l'alt tribunal. Tanmateix, li demana que faci més feina en aquest sentit i actuï de "motor" de la promoció de l'ús del català. A més, ha animat els advocats i ciutadans a "perdre la por" i denunciar situacions similars. Durant el 2015, només el 8,4% de les sentències dictades estaven en català.

El conseller de Justícia ha sortit en defensa dels drets lingüístics dels ciutadans i advocats que es volen expressar en català en l'àmbit de la justícia. Ho ha fet després que el TSJC hagi amonestat una jutgessa d'Olot, Ana María Caballero, per no tractar "amb respecte i consideració" dues advocades que volien fer el judici en català. Aquestes lletrades ho van denunciar al Col·legi d'Advocats de Girona, que ho va posar en coneixement del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La Sala de Govern de l'alt tribunal ha sancionat verbalment la jutgessa per una falta lleu.

"El TSJC té molts deures a fer"
Mundó ha aplaudit l'actuació del TSJC, perquè considera que una situació com aquesta és "inacceptable" i que cal amonestar els jutges que no respecten que es pugui parlar en català i no s'avenen a habilitar un intèrpret. El conseller lamenta que el català està "menystingut" a l'administració de justícia ?el 2015, només el 8,4% de les sentències es van dictar en català- i remarca que és una realitat que "s'ha de corregir".

En aquest sentit, ha instat el TSJC a actuar de "motor de promoció" de l'ús del català perquè considera que l'alt tribunal té "molts deures a fer" en aquest àmbit. "La realitat social del país no es tradueix en l'ús del català a l'administració de justícia", ha lamentat.

El català, requisit obligatori
Actualment, per ser jutge o fiscal a Catalunya no cal acreditar coneixement del català. Mundó recorda que és un dret poder parlar en aquesta llengua a les sales de vistes i assegura que situacions així no es produirien si el coneixement del català fos un requisit obligatori per exercir. Una proposta, però, que no està a les mans del Govern.

"En la nostra opinió caldria que tant castellà com català fossin de coneixement obligatori de tots els jutges i els professionals de l'administració de justícia, aquesta seria l'eina que garantiria la realitat efectiva de l'ús del català", ha manifestat.

Per altra banda, el conseller ha animat tots els ciutadans i advocats a denunciar si es troben amb vulneracions dels seus drets lingüístics, ja sigui en l'àmbit de la justícia o en qualsevol altre. "La gent ha de perdre la por a denunciar les situacions injustes", ha assegurat. Segons Mundó, aquesta és "l'única manera" d'avançar i fer valdre els drets lingüístics dels catalans.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona
Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona

Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona

Mostres gastronòmiques i artesanes, bruixes i Halloween entre les nostres propostes

Set propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Set propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Més enllà de les Fires de Sant Narcís de Girona, moltes altres poblacions de la demarcació...

Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

L'elevada ocupació de la ciutat i els seus voltants es deu en part al fet són les fires de Sant...

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

El gestor es va quedar un pis i un local d'una veïna d'Olot fent-li creure que firmava un aval de...

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Comín, que va lloar el model de salut mental a Girona com un model assistencial «de...

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Comín assegura que el futur hospital de Girona és «la inversió més important del Departament a...

Enllaços recomanats: Premis cinema