L'Estat ha tornat a obrir l'aixeta de la despesa. En aquest cas, a través de Paradores de Turismo, una societat estatal amb 96 establiments hotelers, entre els quals el considerat luxós Parador d'Aiguablava, ubicat a quatre quilòmetres de Begur. Luxós pel preu ?-a 125 euros per una habitació doble (165 euros amb esmorzar)- pel seu envejable restaurant i un entorn únic i privilegiat. L'edifici, d'alta categoria, ha quedat, però, desfasat, sense cap intervenció important en els últims anys. Inaugurat el 1966, l'Estat hi destina ara 10,44 milions per a una reforma integral.

Envoltat de natura i dins de Domini Públic Maritimoterrestre, el Parador d'Aiguablava està situat en un promontori encinglerat, dalt les roques i amb vista a l'aigua clara, a voltes brava. Té 78 habitacions, de les quals 4 suites, les mateixes que el juny passat van estrenar gràcies als 649.548 euros (IVA inclòs) per a la seva millora.

Ara, però, arribarà la inversió més gran. Ho farà amb un projecte ambiciós que ja s'havia intentat anys enrere i que la crisi va estroncar el 2011, deixant la societat estatal literalment en fallida. Un gran forat econòmic que gràcies a les injeccions de diners públics, refinançaments i a una nova gestió (el 2012 es va fitxar Ángeles Alarcó, exdona de Rodrigo Rato, per dirigir Paradores i renovada en?guany al càrrec pel govern en funcions per 4 anys més), s'ha sanejat els comptes. Actualment presenta beneficis i ha cancel·lat els deutes amb els bancs. El 2015 es va tancar l'exercici amb un benefici de 4 milions d'euros, després de sis anys de pèrdues, amb uns ingressos totals de 231 milions d'euros.

Per arribar fins aquí, com assegurava la mateixa societat, s'han centralitzat compres, racionalitzat costos i promocionat els hotels cap al turista internacional, juntament amb un augment de la productivitat. Però hi ha influït també l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que va afectar 350 treballadors el 2013, el tancament d'un parador, retallades de salari i un tancament per vacances de 40 dies en alguns hotels, entre els quals el mateix d'Aiguablava.

Les bones expectatives econòmiques i els beneficis de l'exercici anterior, entre d'altres, haurien portat la societat a apostar per millorar, posar al dia i modernitzar les instal·lacions, molt antiquades en el cas del parador gironí.

Reforma general i detallada

En concret, el projecte ja elaborat de reforma integral té un pressupost de 10.448.344,68 euros (IVA inclòs). El procés de licitació ja s'ha tancat i es troba en fase d'avaluació de les ofertes presentades per adjudicar les obres. La previsió és que comencin entre finals del 2016 i principis del 2017 amb un termini d'execució d'un any.

Segons el plec de condicions previ a l'elaboració del projecte, es realitzarà una intervenció general i detallada a tot el parador (zona de clients, de servei i urbanització) per situar els serveis per als clients a les zones amb millors vistes. La idea és mantenir les característiques i formes de l'edifici original però incorporant els elements moderns. i una millor integració amb l'entorn. És a dir, Paradores canviarà gairebé tot el conjunt de les instal·lacions, des de les telecomunicacions i aparells audiovisuals, a la lampisteria, cuina, ascensors, climatització, electricitat...

Hi haurà gimnàs/spa i adequaran la piscina a la normativa amb més superfície per a les hamaques. Renovaran la façana, integrant les terrasses a unes habitacions que també canviaran completament, quant a disseny, materials i acabats. La mateixa renovació arribarà a totes les zones comunes i de serveis i a la sala de reunions.