El perill dels plàstics que suren al mar

Un investigador del CEAB analitza el Mediterrani

10.10.2016 | 10:28
El perill dels plàstics que suren al mar

Luis Francisco Ruiz dedica el seu doctorat a la contaminació marina causada per aquells plàstics que es troben a la superfície. L´investigador concreta que al mar Mediterrani «no es troben grans partícules de plàstic, sinó de mides micro i nano». Uns elements que els organismes que viuen al mar poden ingerir i que poden arribar fins als éssers humans.

No es perceben a simple vista, però el mar n'està ple. Es tracta dels plàstics que suren, que s'escampen per tot el Mediterrani. Un investigador del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB), Luis Francisco Ruiz, dedica el seu doctorat a la contaminació marina causada pels plàstics que es troben a la superfície. Segons els càlculs de la seva recerca, s'estima que el Mediterrani compta amb 1.455 tones de plàstics que floten. Ara bé, al mar «no es troben grans partícules de plàstic sinó de mides micro i nano», concreta Ruiz.

Per tant, es tracta de partícules difícils de detectar, perquè els microplàstics fan menys de cinc mil·límetres. «Com més petites són les partícules de plàstic, més problemàtiques poden ser», posa de manifest Ruiz, pel fet que estan a disposició d'una major quantitat d'organismes. Una situació que resulta perjudicial per als ecosistemes, ja que afecta la cadena tròfica. Pel que fa a l'origen dels plàstics que suren al mar, Ruiz remarca que es considera que la majoria de les partícules provenen de la terra, des d'on s'haurien llançat cap a l'aigua.

«Quan es tiren els plàstics a l'aigua, comença el seu procés de fragmentació. Els més grans s'enfonsen i els que floten es desfan, cosa que acaba provocant aquesta sopa de microplàstics i nanoplàstics», relata l'investigador del CEAB. Tot i això, Ruiz subratlla alguns estudis apunten que part de les partícules de plàstic que es troben a la superfície del mar provenen de la roba de les persones. «Les peces de roba tenen unes fibres de plàstic que no són possibles de retenir amb les depuradores», destaca Ruiz. D'aquesta manera, les fibres de plàstic de la roba tenen una via d'entrada fàcil al mar mitjançant l'aigua que surt de les rentadores.

Pel que fa a l'afectació dels plàstics que suren, Ruiz recorda que els organismes que viuen al mar poden ingerir-los, cosa que els pot provocar la mort. Així mateix, l'investigador del CEAB posa de manifest que els plàstics porten uns additius perjudicials, ja que la seva afectació pot resultar cancerígena. Ara bé, els animals poden acumular els additius ?després d'ingerir els plàstics?, de manera que aquests elements també poden arribar als éssers humans a través de qualsevol de les espècies marines que són comercials.

Ruiz detalla que, en estudis del nord d'Europa i dels Estats Units, s'han detectat aquests additius dels plàstics en mostres de sang i orina d'éssers humans. És per això que alguns països estan començant a prohibir les micropartícules de plàstic que poden portar els productes cosmètics.

«Els microplàstics i els nanoplàstics que floten al mar són difícils d'eliminar», explica Ruiz, que aposta per conscienciar la població sobre la contaminació marina vinculada als plàstics. També apunta que ja existeixen alguns acords internacionals sobre aquesta problemàtica, malgrat que de moment encara no es reflecteixen a les lleis nacionals. Per això, Ruiz reclama que es millori la cooperació entre països en aquesta matèria. «Seria el començament per trobar una possible solució», conclou l'investigador del CEAB.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Turistes passejant aquest estiu per la Rambla deGirona
Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

L'elevada ocupació de la ciutat i els seus voltants es deu en part al fet són les fires de Sant...

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

El gestor es va quedar un pis i un local d'una veïna d'Olot fent-li creure que firmava un aval de...

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Comín, que va lloar el model de salut mental a Girona com un model assistencial «de...

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Comín assegura que el futur hospital de Girona és «la inversió més important del Departament a...

Més de 6.400 afectats per cancel·lacions i retards a l´aeroport de Girona

Més de 6.400 afectats per cancel·lacions i retards a l´aeroport de Girona

Els afectats augmenten un 38% respecte l'estiu de l'any passat - Les aerolínies haurien de pagar...

Cremen dos contenidors en una nit a Sant Joan les Fonts

Cremen dos contenidors en una nit a Sant Joan les Fonts

Un camió de bombers va travessar Sant Joan les Fonts a les 8 del matí. El vehicle es va dirigir a...

Enllaços recomanats: Premis cinema