El Ter registra aquests dies els nivells d'aigua més baixos del 2016. Els mesuraments del mes d'octubre revelen una alarmant manca de cabal que vulnera la legislació vigent. Ahir mateix, el volum d'aigua que baixava a l'altura del Pont de la Barca de Girona era de 2.950 litres per segon (2,95 metres cúbics/segon), és a dir uns 50 litres per sota dels 3.000 que marca la Llei de 1959 que la Generalitat encara aplica.

No va ser el primer dia. El diumenge els mesuratges diaris fets per l'entitat ecologista Aigua és Vida també posaven en evidència que els nivells mínims d'aigua que ha de portar el gran dels rius gironins no s'estan complint. Aquestes dades coincideixen amb els valors (no validats) que cada dia l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) fa públiques a la seva pàgina web.

Aquest començament d'octubre està essent un dels més crítics de l'any. Aigua és Vida constata que el passat dia 5 el cabal va baixar fins als 2,37 metres cúbics per segon, la xifra més baixa des que aquesta agrupació surt a mesurar pel seu compte el cabal del riu.

El Ter porta menys aigua en comparació amb l'any passat. Segons l'ACA, l'any 2015 per aquestes dates el volum del riu estava entre els 3 i els 4 metres cúbics per segon. Això s'explica en part perquè l'any passat a principis d'octubre hi va haver un episodi intens de pluja que va durar un parell de dies i que va servir per augmentar el cabal. Aquest any la sequera persistent des de l'estiu està eixugant encara més un riu que ja de per sité uns nivells més baixos dels que les autoritats recomanen per mantenir l'ecosistema (més de 4 metres cúbics per segon).

Front comú

Tanmateix, la falta de pluja no és l'únic motiu pel qual per el Ter té un cabal il·legal. El transvasament d'aigua cap a l'àrea metropolitana de Barcelona arriba al 70% i ha estat sovint font de polèmica des del territori, sobretot perquè consideren que la dependència absoluta del Ter pot acabar deixant-lo sense aigua amb el greu problema que això suposaria no només per a les comarques gironines sinó també per als cinc milions d'habitants que viuen a l'àrea metropolitana de Barcelona. Fa una setmana sense anar més lluny, nombroses entitats i ajuntaments gironins van fer pinya per mostrar la seva oposició al pla de sequera que el Govern preveu aplicar, i van decidir acordar accions conjuntes per fer veure que el del Ter és un problema de país.