El Bisbat repararà les façanes de Sant Pere de Montagut

13.10.2016 | 07:22
L´erosió ha estat la causa de la reparació de les façanes.

El Bisbat de Girona començarà la reparació de les façanes oest i sud de l'església parroquial de Sant Pere de Montagut. La façana oest és la principal. És a dir, la que té la porta d'entrada, dóna a la plaça i al costat té el campanar. La porta conserva la ferramenta i els forrellats originals del romànic.

Les obres començaran el 31 d'octubre i acabaran el 9 de desembre. Per fer-les, el Bisbat compta amb un ajut de 10.000 ? de la Diputació de Girona i un altre del Departament de Cultura de la Generalitat.

Fonts del Bisbat han informat que la causa de la reparació és l'erosió provocada per la pluja i les glaçades en la pedra. Les primeres notícies de l'església daten de fa més de 1.000 anys. Tot i les reformes que s'hi han fet, encara hi ha restes importants del seu origen romànic. També hi ha pedres marcades amb dates de les reformes, una d'elles és del segle XVII.

L'edifici està situat a la part més alta del nucli urbà que s'expandeix de manera radial al seu voltant. Davant seu hi ha una plaça que -segons l'historiador Josep Vilar- durant segles va ser el cementiri de la localitat. En un costat té un campanar molt alt de forma quadrada. L'edifici també havia tingut magatzems de blat i d'altres grans encarats a disposar d'una reserva en situacions de precarietat alimentària.

La documentació medieval també li va establir funcions defensives. Al segle XIV, el bisbe de Girona es va dirigir al comú de veïns perquè parés de fortificar l'església. A banda i banda de la nau principal s'hi conserven altars que van ser construïts en diferents èpoques.

El temple està catalogat i és un dels monuments més visitats pels turistes que abans d'entrar a l'Alta Garrotxa passen per Montagut. L'església i la plaça que l'envolta són el referent de les trobades dels excursionistes que durant anys han traslladat material de construcció a peu fins al refugi de de Sant Aniol d'Aguja.

Fa unes setmanes, el Bisbat, la Diputació i l'Ajuntament de Montagut i Oix van establir un conveni. L'acord estableix que la propietat (el Bisbat de Girona) cedeix l'ús ocasional i parcial de l'església a l'Ajuntament. És a dir, l'Ajuntament podrà fer activitats a l'església. L'Ajuntament i les entitats del poble solen centrar actes festius com sardanes i ballades de gegants sota l'esglesia i al voltant de la plaça.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Uns 50 equips de ciclistes participaran en l´Oncobike

Uns 50 equips de ciclistes participaran en l´Oncobike

El repte esportiu de l'Oncolliga a la Vall de Llémena recaptarà uns 25.000 euros contra el càncer

La Generalitat admet una sol·licitud per buscar or i plata al Ripollès

La Generalitat admet una sol·licitud per buscar or i plata al Ripollès

El Ripollès va tenir una gran activitat minera en ferro, coure i plata durant la primera meitat...

Sis menors i 261 dones tenen protecció policial per casos de violència domèstica

Sis menors i 261 dones tenen protecció policial per casos de violència domèstica

Els jutjats han dictat 91 ordres d'allunyament i 68 prohibicions de comunicació a maltractadors...

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

En canvi, els estudiants de la demarcació que reben un ajut del 50% per a aquest servei pugen un...

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Una campanya a la xarxa permet que els dos animals tornin a estar junts després de tres mesos...

Enllaços recomanats: Premis cinema