Les Càritas diocesanes a Catalunya, entre elles la de Girona, han constatat l'últim any que les famílies amb fills són les que més han patit les conseqüències de la crisi econòmica. Així ho van denunciar ahir, en la presentació d'una memòria conjunta corresponent a 2015.

A tot Catalunya, Càritas va atendre 343.513 persones l'any passat, sobretot en els programes d'acollida i acompanyament, de cobertura de necessitats bàsiques i d'inserció sociolaboral. El perfil de les persones és divers, però el 60% són parelles amb fills, en molts casos, sense feina. Aquestes són les dades que les Càritas diocesanes recullen a la Memòria de 2015, un any en què encara no han notat els efectes de la sortida de la crisi perquè, tot i que han detectat un lleuger descens del nombre de persones ateses, els usuaris necessiten participar de més programes i durant molt més temps.

Una economia que "mata"

L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va alertar del procés de "cronicitat" de la pobresa i va demanar mesures per canviar una economia que "mata". En la mateixa línia es va pronunciar la presidenta de Càritas Catalunya, Carme Borbonès, que va reclamar polítiques focalitzades en la família i d'ajuda laboral, per deixar de banda l'economia centrada en el diner. Va criticar que el PIB s'ha duplicat i, en canvi, la pobresa només s'ha disminuït un 0,1%.

La major part de les persones que atén l'entitat són famílies amb fills, un 64%, i per això asseguren que són el perfil que més ha patit les conseqüències de la crisi econòmica. D'aquestes famílies, el 47% són parelles, mentre que el 17% són mares soles amb fills. L'atur segueix sent el principal problema d'aquest col·lectiu, ja que afecta al 72% de les persones que s'han atès en edat laboral, però la preocupació de l'entitat també ve donada pel fet que la feina ja no és garantia de sortir de la pobresa sinó que la precarització del mercat de treball ha fet que el 12% dels treballadors no tinguin una feina digna ni decent per poder-ne viure i requereix ajuda social per tirar endavant.

Un 30% de les persones ateses per Càritas no té una llar digna i només un 13% és de propietat. També en un 13% dels casos, la persona viu en una habitació de relloguer en condicions molt precàries. El 63% dels atesos són persones d'entre 30 i 64 anys, i un 31%, menors de 30 anys. Per origen, la meitat són europeus, mentre que el 28% són originaris del Magrib.