L'Ajuntament de les Preses -en un dels seus darrers plens- va fer l'aprovació inicial de l'Ordenança reguladora de l'execució alternativa al pagament de deutes a l'Ajuntament a través de la realització de treballs en benefici de la comunitat.

La voluntat de les regles és facilitar que els veïns amb problemes socials i econòmics provocats per la crisi tinguin la possibililtat de pagar els deutes amb l'Ajuntament a través de l'execució de treballs en benefici de la comunitat. Per tal d'accedir als treballs supletoris caldrà tenir un informe tècnic del Consorci de Benestar Social de la Garrotxa. Els interessats hauran de demostrar una situació de necessitat econòmica del nucli de convivència. És a dir, el matrimoni o la unitat familiar que no pot aconseguir ingressos per treball. Les normes marquen d'exemple situacions perllongades d'atur o la no superació de l'índex de renda de suficiència de Catalunya. També cal estar empadronat a les Preses.

Les regles exclouen del benefici dels treballs les empreses i els reincidents en infraccions administratives. En aquest darrer cas, l'alcalde podrà resoldre l'exclusió o no en base als informes dels Serveis.

Els treballs en cap cas poden cobrir la feina d'un lloc de treball. Les ordenances estableixen una llista orientativa de les feines que es poden fer per al municipi per cobrir els deutes: arxius, biblioteques i museus, serveis socials, medi ambient, esports, centres cívics, neteja de la via pública i altres espais públics, manteniment i reparació de mobiliari urbà, escoles municipals, parcs, jardins i boscos.

Hi haurà una comissió tècnica de seguiment dels treballs, els quals hauran d'estar en consonància amb l'edat i d'altres circumstàncies personals de la persona que els hagi de fer. La durada de cada jornada de treball substitutori serà de 8 hores diàries. El preu establert per hora de treball sera de 12 euros. En el cas que el beneficiari del treball substitutori incompleix en tres ocasions l'horari, falti en el rendiment en el treball o no realitzi les mesures de prevenció de riscos, l'Ajuntament arxivarà l'expedient i seguirà tràmits per cobrir el deute.