El màster obligatori per fer classes a Secundària queda curt de places

Els graduats en Filologia són el col·lectiu més perjudicat tot i una ampliació de quaranta llocs

18.10.2016 | 08:37

La insuficiència de places d´un màster obligatori per poder treballar com a professor a Secundària Obligatòria, Batxillerat, Formació Professional i ensenyament d´idiomes ha causat malestar entre els aspirants que s´han quedat fora i especialment entre els graduats en Filologia, ja que aquests només el poden fer a Catalunya. Una prova de l´enuig és la recollida de signatures que la setmana passada van començar cinc filòlogues –entre elles dues gironines– a través de la plataforma virtual Change.org, des d´on reclamen l´obertura de nous grups per a aquest curs 2016-2017.

En l´especialitat de llengua i literatura, el màster només s´imparteix a quatre universitats públiques catalanes: la de Girona, l´Autònoma, la de Barcelona i la Rovira i Virgili, de Tarragona. Aquest dilluns, la Secretaria d´Universitats i Recerca de la Generalitat ha anunciat l´ampliació de 40 places de la formació de professorat precisament en aquesta branca, davant del «repunt de la demanda». Però, encara que l´anunci s´ha fet públic aquesta setmana, l´increment es va realitzar a finals de setembre, amb noves places a la Universitat Rovira i Virgili.

D´això es queixava ahir una de les estudiants afectades, Mònica Casanovas, i ho confirmava la Secretaria d´Universitats i Recerca. De fet, la informació publicada al web del màster a la UdG posa de manifest que el canvi es va fer el 28 i 29 de setembre, quan es va obrir un nou període de preinscripció «per ampliació de noves especialitats». El termini inicial era del 12 al 15 de setembre i l´assignació definitiva de places s´havia d´efectuar el 4 d´octubre.

D´acord amb el calendari oficial, el curs ha de començar demà passat, el divendres 14 d´octubre, però ahir –dia 11 i vigília de festiu– encara hi havia estudiants pendents de saber si la seva sol·licitud serà acceptada, ja que la reassignació de places es durà a terme demà.

Fins que aquest procés es tanqui, Universitats va explicar que no sabrà quants graduats es quedaran sense poder cursar un màster que els és imprescindible per impartir classes a Secundària. També van apuntar que fins ahir hi havia vacants disponibles a Tarragona i que en tots els processos de preinscripció hi ha alumnes que no aconsegueixen plaça.

ESO, Batxillerat, FP i idiomes
Mitjançant un comunicat, aquest dilluns la Secretaria d´Universitats va informar que ampliava les places del màster de Formació del Professorat d´ESO, Batxillerat, FP i ensenyaments d´idiomes en l´especialitat de Llengua i Literatura catalana i castellana, amb un terç de l´oferta inicial. Alhora, va recordar que aquest màster inclou 16 modalitats diferents, amb una oferta global de 1.500 places a tot Catalunya.

D´altra banda, el director general d´Universitats, Josep Pallarès, va remarcar que més del 80% dels graduats en Filologia catalana del curs passat s´han matriculat a la formació de professorat de Secundària, el que –va dir– suposa «una cobertura molt alta tenint en compte que és un màster que està obert a moltes altres titulacions». Ell mateix va aclarir que l´ampliació de places beneficiaria els estudiants que havien fet la preinscripció per a aquest curs a través d´Accesnet.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema