La insuficiència de places d’un màster obligatori per poder treballar com a professor a Secundària Obligatòria, Batxillerat, Formació Professional i ensenyament d’idiomes ha causat malestar entre els aspirants que s’han quedat fora i especialment entre els graduats en Filologia, ja que aquests només el poden fer a Catalunya. Una prova de l’enuig és la recollida de signatures que la setmana passada van començar cinc filòlogues -entre elles dues gironines- a través de la plataforma virtual Change.org, des d’on reclamen l’obertura de nous grups per a aquest curs 2016-2017.

En l’especialitat de llengua i literatura, el màster només s’imparteix a quatre universitats públiques catalanes: la de Girona, l’Autònoma, la de Barcelona i la Rovira i Virgili, de Tarragona. Aquest dilluns, la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat ha anunciat l’ampliació de 40 places de la formació de professorat precisament en aquesta branca, davant del «repunt de la demanda». Però, encara que l’anunci s’ha fet públic aquesta setmana, l’increment es va realitzar a finals de setembre, amb noves places a la Universitat Rovira i Virgili.

D’això es queixava ahir una de les estudiants afectades, Mònica Casanovas, i ho confirmava la Secretaria d’Universitats i Recerca. De fet, la informació publicada al web del màster a la UdG posa de manifest que el canvi es va fer el 28 i 29 de setembre, quan es va obrir un nou període de preinscripció «per ampliació de noves especialitats». El termini inicial era del 12 al 15 de setembre i l’assignació definitiva de places s’havia d’efectuar el 4 d’octubre.

D’acord amb el calendari oficial, el curs ha de començar demà passat, el divendres 14 d’octubre, però ahir -dia 11 i vigília de festiu- encara hi havia estudiants pendents de saber si la seva sol·licitud serà acceptada, ja que la reassignació de places es durà a terme demà.

Fins que aquest procés es tanqui, Universitats va explicar que no sabrà quants graduats es quedaran sense poder cursar un màster que els és imprescindible per impartir classes a Secundària. També van apuntar que fins ahir hi havia vacants disponibles a Tarragona i que en tots els processos de preinscripció hi ha alumnes que no aconsegueixen plaça.

ESO, Batxillerat, FP i idiomes

Mitjançant un comunicat, aquest dilluns la Secretaria d’Universitats va informar que ampliava les places del màster de Formació del Professorat d’ESO, Batxillerat, FP i ensenyaments d’idiomes en l’especialitat de Llengua i Literatura catalana i castellana, amb un terç de l’oferta inicial. Alhora, va recordar que aquest màster inclou 16 modalitats diferents, amb una oferta global de 1.500 places a tot Catalunya.

D’altra banda, el director general d’Universitats, Josep Pallarès, va remarcar que més del 80% dels graduats en Filologia catalana del curs passat s’han matriculat a la formació de professorat de Secundària, el que -va dir- suposa «una cobertura molt alta tenint en compte que és un màster que està obert a moltes altres titulacions». Ell mateix va aclarir que l’ampliació de places beneficiaria els estudiants que havien fet la preinscripció per a aquest curs a través d’Accesnet.