La pluja ha tornat a Girona, i ho ha fet amb ganes. L'esperat front procedent del sud-oest va arribar ahir a la demarcació a partir de les cinc de la tarda i va descarregar sense pausa al llarg de les hores següents, i va deixar abundants quantitats d'aigua.

Les precipitacions van ser constants i van arribar a descarregar amb ganes sobretot a partir de les vuit del vespre. Diverses localitats de la Selva i el Gironès van registrar prop de 50 litres per metre quadrat en poca estona i van anar acompanyades d'una baixada de les temperatures.

El front, procedent de Portugal, va arribar a Catalunya a mitja tarda alimentat per aire càlid procedent del Mediterrani. Això va fer revifar-lo descarregant amb molta força al Maresme. Localitats d'aquella comarca com Vilassar de Mar -on hi va haver un mort- van registrar quantitats rècord superiors als 200 litres per metre quadrat.

Amb menor força el front va descarregar al sud de la comarca de la Selva, on zones com Fogars ja portaven més de 50 litres per metre quadrat. La intensitat de la pluja al Maresme va repercutir indirectament a les comarques gironines amb afectacions per talls a la línia RG1 de tren i a la N-II. Paral·lelament, al centre de la província la intensitat de pluja va ser més baixa però constant des de primera hora de la tarda. Va caure de manera abundant i en algunes ocasions es van viure episodis de pluja molt forta. Tanmateix, va ser una aigua esperada i necessària per l'estat de sequera que viu el país. Cap a les vuit del vespre a Girona ciutat ja havien caigut 16 litres per metre quadrat (la meitat dels quals en una hora) i la pluja va anar agafant força al llarg de la nit.

Tant el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) com Protecció Civil van activar el nivell taronja de precaucions per pluges intenses. Aquest és el primer gran episodi generalitzat de pluges d'aquesta tardor, i arriba en un moment crític a causa de la sequera, tot i que a Girona ja és tradició que els 12 d'octubre estiguin passats per aigua. Sense anar més lluny, a Girona van caure ahir tants litres com en l'últim mes.

El Maresme va registrar rècords de pluja des de que hi ha registres de la Xarxa d'Estacions Automàtiques de Catalunya (XEMA), fa 21 anys. En concret, el Servei Meteorològic de Catalunya va informar de la superació del llindar d'acumulació de pluja de 200 litres per metre quadrat a diferents punts del Maresme. A Cabrils es van recollir en mitja hora 84,8 litres, superant el rècord de 73,9 del 2015 a Olot.