La Guàrdia Civil comissa 1,3 tones de plantes de marihuana i 664 quilos d'haixix

El cos ha fet balanç durant el dia de la seva patrona i destaca el paper de la seva unitat dedicada al medi ambient

14.10.2016 | 07:23
La Guàrdia Civil comissa 1,3 tones de plantes de marihuana i 664 quilos d'haixix

La Guàrdia Civil de Girona va celebrar ahir com és habitual cada 12 d'octubre la festa de la seva patrona, la Mare de Déu del Pilar. Durant l'acte institucional, el tinent coronel de la comandància de Girona, Jorge Cumba Simal, va fer balanç de l'activitat del cos que dirigeix fa poc més d'un any. Una dada que va lloar en matèria fiscal dels seus agents és el comís de marihuana. Va destacar que durant tot l'any -des del 12 d'octubre del 2015 al d'aquest 2016- han intervingut 1,3 tones de plantes de marihuana, cosa que suposa haver-ne comissat 6.098 exemplars. Es tracta d'un increment del 64% respecte a l'any passat, quan el cos policial va comissar-ne fins a 800 quilos. Pel que fa a la resta de substàncies estupefaents cal destacar que també hi ha un petit increment de l'haixix decomissat en les diferents operacions desenvolupades en territori gironí per la Guàrdia Civil. Segons va dir el tinent coronel, enguany s'han decomissat fins a 664 quilos d'haixix i l'any passat va ser poc més de mitja tona.

A banda d'aquesta droga també han intervingut 2,5 quilos de cocaïna i 2,6 d'altres substàncies estupefaents. Totes aquestes drogues comissades al llarg de l'any, segons Jorge Cumbal, si haguessin anat a parar al mercat negre haurien estat valorades en més d'1,6 milions d'euros.

Durant aquest any, els agents gironins també han dut a terme 10 intervencions per violació de les normes que regulen el moviment de capitals i això ha suposat la intervenció de 198.055 euros; 11.700 lliures i 26.710 euros. També han enxampat ciutadans que volien entrar tabac de contraban a Espanya i els han comissat fins a 8.093 paquets de tabac, valorats en 32.000 euros.

Durant aquest any, la Guàrdia Civil ha arrestat fins a 103 persones i n'ha imputat 51 més. Quatre d'elles se les va extradir posteriorment i una altra comptava amb una ordre de detenció europea.

Quant a operacions contra el tràfic de drogues que s'han dut a terme a la demarcació, el cap de la Guàrdia Civil a Girona va destacar la que es va fer a Lloret, Mataró i Argentona, on es van fer vuit escorcolls amb la col·laboració de la Policia Local de Lloret.

I la més recent, de fa poc més d'una setmana, que va tenir lloc a Salt, Vidreres i Caldes juntament amb la Policia Local de Salt, que va permetre desarticular una organització criminal. Durant el seu parlament, va destacar la col·laboració amb les policies locals en les operacions.

I per altra banda també va destacar la feina que fan els seus agents destinats al control d'armes. Va recordar l'actuació que van fer a Camprodon el novembre del 2015 quan van comissar fins a 206 armes i 300 quilos de munició.

Lluita contra el terrorisme
Jorge Cumbal va recordar la feina de la Guàrdia Civil contra el terrorisme gihadista. Amb la detenció aquest estiu de dos homes a Arbúcies, que van acusar de col·laborar amb la banda i van demostrar que "captaven fons per a l'Estat Islàmic".

Durant l'acte en el qual hi havia també autoritats locals presents, com ara l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, la Guàrdia Civil també va destacar la feina que fa el Seprona, el seu servei destinat a la protecció del medi ambient.

El tinent coronel va destacar que ell havia estat en aquesta unitat i que la de Girona aquest any ha aconseguit localitzar un abocament de purins il·legal i han localitzat tallers il·legals a Camprodon i Figueres.

L'acte d'ahir va comptar com cada any amb condecoracions a agents del cos de la Guàrdia Civil així com d'altres cossos policials i estaments judicials. Destaquen les felicitacions que van donar a policies locals de Lloret i Salt així com de comandaments dels Mossos a Girona, com és el cas del cap de l'ABP, Xavier Domènech, entre d'altres. Per clausurar la festa patronal es va fer l'homenatge als caiguts i una desfilada militar a la seu de la comandància.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Retard de gairebé una hora en un tren per un viatger sense bitllet

Retard de gairebé una hora en un tren per un viatger sense bitllet

El comboi va estar aturat prop de mitja hora a l'estació de Girona, esperant l'arribada dels Mossos...

Front comú d´institucions catalanes per reclamar el traspàs complet de Rodalies

Front comú d´institucions catalanes per reclamar el traspàs complet de Rodalies

Les principals administracions denuncien la situació del servei en un acte que acaba amb crits a...

El turisme nacional creix un 9% als hotels gironins al setembre

El turisme nacional creix un 9% als hotels gironins al setembre

El descens en el nombre de pernoctacions de clients estrangers provoca que la xifra global sigui...

Girona lidera la taxa de nupcialitat amb 4 unions per cada 1.000 habitants

Girona lidera la taxa de nupcialitat amb 4 unions per cada 1.000 habitants

Els enllaços creixen un 1,31% i el 85,1% són civils Les dones es casen per primer cop, de mitjana,...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Enllaços recomanats: Premis cinema