La desena d´ajuntaments gironins que ahir van convertir en laborable el 12 d'octubre van viure la jornada sense incidències. A diferència del cas de Badalona, que va rebre una ordre judicial en la qual s´impedia obrir l´edifici municipal ahir, els consistoris de la província de Girona que van decidir no fer festa van desenvolupar el dia amb normalitat. Celrà, Begur, Viladamat, Les Planes d´Hostoles, Siurana i Viladrau van ser alguns dels ajuntaments que van obrir les seves portes, com qualsevol dia feiner. Un altre cas va ser el consistori de Verges, que ja atenia els ciutadans a les vuit del matí, amb «total normalitat».

Es tractava de la primera vegada que Verges treballava el 12-O, coincidint amb la festa de la Hispanitat. «No tenim res a celebrar el dia que es commemora la colonització del continent americà i el genocidi dels pobles indígenes. En la construcció de la nova república, el 12-O té els dies comptats», va valorar l´alcalde de Verges, Ignasi Sabater (CUP). Ara bé, cap treballador municipal va treballar, tot i l´oferiment de canviar aquest festiu per un altre del calendari anual. L´equip de govern del municipi, però, sí que va atendre els ciutadans que volien fer gestions.

De fet, una desena de veïns es van apropar ahir fins al consistori de Verges per resoldre diversos tràmits, com ara instàncies i sol·licituds municipals. Va ser el cas de la Marta Santos, que va aprofitar el dia de festa a la feina per fer gestions i expressar la seva reivindicació. «No estic d´acord amb aquesta festa i, per això, he trobat que era un bon dia per venir a l´ajuntament», va explicar. Cap a les deu del matí, es va viure el moment de major afluència ciutadana a l´edifici consistorial de Verges. «L´aparença és la d´un dia normal, a excepció que hi ha serveis municipals que no es poden donar perquè no hi són l´enginyer, l´arquitecte o els serveis socials», va assegurar Sabater.

«Un abans i un després»

Així mateix, l´alcalde de Verges es va mostrar convençut que aquest gest marcarà «un abans i un després» perquè «el 12-O té els dies comptats». «Estem a les portes d´un gran canvi, el de la nova república», va apuntar. «No tenim res a celebrar i la societat catalana no se sent identificada amb aquesta commemoració. Creiem que en la creació del nou estat, el 12-O no existirà», va augurar Sabater.

L´ajuntament de Verges no va rebre cap requeriment judicial en contra de l´anunci d´obrir les dependències municipals, així com altres consistoris gironins que ahir també van convertir el 12-O en laborable. «Ens sap greu perquè és com si la delegació del Govern espanyol tingués oblidades les comarques gironines i només es fixés en el cas de Badalona», va ironitzar Sabater, que va deixar clar que en cas que hagués arribat alguna notificació oficial haurien obert «igualment» l´ajuntament.