Les comarques de Girona s'han despertat majoritàriament sota la pluja i és que durant la nit i matinada no ha parat de descarregar. Les precipitacions més intenses perquè han deixat molts litres en poca estona s'han concentrat sobretot en punts de l'Empordà. Tot i això, no s'han detectat incidències greus a la demarcació.

Protecció Civil manté en alerta el Pla Especial d´Emergències per Inundacions a Catalunya (INUNCAT) ja que es preveu una reactivació de les pluges aquesta tarda. Per tot això, demana extremar la prudència i fer cas de les indicacions de les autoritats així com evitar accedir a zones que estiguin tancades.

Els Bombers han hagut de fer un total de 14 serveis -fins a les nou del matí- a la demarcació. Cap de destacat, segons informen. La majoria han estat per retirar objectes d'alguna carretera o per petites inundacions en habitatges.

El telèfon 112 ha rebut 938 trucades procedents de tot Catalunya relacionades amb les pluges fins a les vuit del matí. El 83% de les trucades s´han fet des del Maresme (779), seguides del Barcelonès (81), Baix Empordà (12) i Selva (11). Principalment les trucades han estat per acumulacions d´aigua, inundacions de baixos, de patis o soterranis, filtracions, incidències al clavegueram i també rescat de vehicles.

I és que les principals precipitacions que han superat el llindar d´intensitat de pluja s'han situat en punts del Baix Empordà. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) durant la passada nit i matinada han caigut 30 litres per metre quadrat en només mitja hora a la Bisbal d´Empordà, a la Tallada d´Empordà fins a 20 l/m2; a Sant Pere Pescador 28 l/m2); a Torroella de Montgrí, 27 l/m2 i Castelló d´Empúries fins a 22,6 l/m2

Sense llum per culpa d'un llamp

Un altre dels efectes de les precipitacions són les incidències pel que fa al subministrament elèctric. Més de 1.200 abonats de la Selva van quedar-se sense llum. En concret a Blanes hi va haver 519 abonats i a Lloret de Mar, 746. Les incidències ja estan resoltes, segons informa Protecció Civil.

La causa d'aquesta falta d'electricitat va ser, segons informa l'Ajuntament de Blanes, la caiguda d´un llamp, que va afectar un transformador elèctric situat a la Carretera d´Accés a la Costa Brava, la GI-682. Això va provocar que un total de 6.219 usuaris -segons el consistori- es quedessin sense fluid elèctric, una avaria que va quedar reparada al cap de dues hores i tres quarts. La major part dels clients eren veïns de Blanes, i la resta de Lloret de Mar i Tordera.

L´origen de l´avaria va ser el trencament de les peces de ceràmica que aïllen el transformador, a conseqüència de l´impacte del llamp. Automàticament, la línia va quedar desconnectada per protegir tot el sistema que s´havia quedat sense aïllament. Mentre els operaris van començar les tasques de reparació, es van estar fent les maniobres de control per reconnectar i poder alimentar els clients per altres vies de subministrament. La major part dels usuaris van patir talls intermitents però també n'hi va haver que no en van tenir fins que va estar arranjada l´avaria.

Mentre va durar l´incident, la centraleta de la Policia Local de Blanes va rebre nombroses trucades de veïns preguntant per l´avaria. L´avís de la caiguda del llamp el va donar un veí del barri de Valldolig pocs minuts després d´un quart de deu de la nit, informant que havia vist una explosió de llum sobtada prop d´on està situat el transformador. Immediatament s´hi van presentar diverses dotacions de la Policia Local, Bombers i Mossos d´Esquadra, a l´hora que també s´hi van traslladar tècnics de la companyia elèctrica per procedir a la reparació del transformador malmès.

A causa de les precipitacions també va haver temporal marítim i a Blanes no va afectar les platges del , llevat d´alguns elements del mobiliari urbà mòbil que s´instal·la durant l´estiu com a servei per als usuaris i banyistes, que han quedat parcialment soterrats per la sorra arrossegada pel temporal, segons informa el consistori. Els elements seran retirats en breu.