La consellera d'Ensenyament va fer un recorregut per "comprovar" i per veure "els reptes" de l'inici de curs a les comarques de Girona, que va començar a l'institut de Sils. D'aquest centre que es va inaugurar el 2008 amb barracons, Meritxell Ruiz va destacar que "desenvolupen un projecte molt important de tutoria, acompanyament i orientació" dels estudiants. La visita va continuar per l'escola Forn d'Anells (Fornells de la Selva), l'institut Vallvera (Salt) i, ja a la tarda, va acabar a l'escola Aldric (Cassà de la Selva).

A Salt, només d'arribar va atendre dos alumnes de quart d'ESO, la Keimy i en Noel, que li van fer algunes preguntes per a un programa de televisió de l'institut; entre les quals, en què consisteix la seva feina i que, després de fer broma sobre el temps que tenia per respondre, Ruiz va sintetitzar amb un "gestionem tots els centres educatius de Catalunya".

Tot seguit, la consellera d'Ensenyament va entrar en algunes aules i va intercanviar impressions amb alguns estudiants. Com amb una alumna sorda que cursa el Grau Superior d'Administració i Finances, i que en aquell moment comptava amb el suport a classe d'una intèrpret del Centre de Recursos per a Deficients Auditius (CREDA). La noia va recriminar a la consellera que aquest suport es limiti a 15 hores setmanals i no a la totalitat de l'activitat lectiva, una queixa que Ruiz va encaixar lloant l'esforç que realitza la noia per completar els seus estudis.