Els farmacèutics gironins rebran formació per a identificar els símptomes de l'artritis psoriàsica a través d'una campanya per a promoure el diagnòstic precoç, ja que hi ha una mitjana de cinc anys de retard des de l'inici dels símptomes articulars fins que es diagnostica al pacient.

La campanya "Impacte Doble", que impulsen conjuntament el Col·legi de Farmacèutics de Girona i Acció Psoeriasi amb la col·laboració d'AbbVie, promou la ràpida identificació dels símptomes de la malaltia, ja que malgrat que un de cada tres pacients amb psoriasi pot desenvolupar-la, molts pacients no relacionen l'artritis i la psoriasi.

La campanya, que arriba a Girona després de passar per Oviedo, Donostia i Castelló, posa a disposició dels farmacèutics les eines per assessorar els pacients sobre la relació que pot existir entre l'afectació de la pell i la de les articulacions.

L'objectiu és que les persones amb psoriasi no passin per alt els símptomes com la inflamació o el dolor de les articulacions i que vagin a l'especialista.

"És important que el diagnòstic es faci en el menor temps possible perquè ajuda a establir el tractament adequat en les fases inicials de la malaltia i, per tant, contribueix considerablement a detenir-ne l'avanç i millora el pronòstic.

De fet, segons alguns estudis, un retard de sis mesos en el diagnòstic de l'artritis psoriàsica pot suposar un dany articular permanent", explica el doctor Ramon Costa Dalmau, reumatòleg de la Cínica Bofill de Girona.

Derivació al reumatòleg

Quan un pacient amb psoriasi presenta símptomes articulars, el seu dermatòleg hauria de derivar-lo al reumatòleg perquè confirmi o descarti l'artritis psoriàsica i en funció de la clínica dominant, entre tots dos, decidir quina és la millor estratègia de tractament. En aquest procés, és important també que el pacient participi activament en l'abordatge de la seva malaltia.

La doctora Dolors Sitjas, dermatòloga de l'hospital Josep Trueta, destaca que "és important que el pacient no passi per alt els símptomes articulars.

Així el seu dermatòleg el derivarà el més aviat possible al reumatòleg i entre les dues especialitats es decidirà el millor tractament i maneig de la malaltia.

Una bona comunicació entre pacients i especialista millora notablement el control de la malaltia".