Formaran els farmacèutics per identificar l'artritis psoriàsica

Una campanya vol ajudar a relacionar els símptomes a les articulacions amb l'afectació a la pell

14.10.2016 | 07:23

Els farmacèutics gironins rebran formació per a identificar els símptomes de l'artritis psoriàsica a través d'una campanya per a promoure el diagnòstic precoç, ja que hi ha una mitjana de cinc anys de retard des de l'inici dels símptomes articulars fins que es diagnostica al pacient.
La campanya "Impacte Doble", que impulsen conjuntament el Col·legi de Farmacèutics de Girona i Acció Psoeriasi amb la col·laboració d'AbbVie, promou la ràpida identificació dels símptomes de la malaltia, ja que malgrat que un de cada tres pacients amb psoriasi pot desenvolupar-la, molts pacients no relacionen l'artritis i la psoriasi.
La campanya, que arriba a Girona després de passar per Oviedo, Donostia i Castelló, posa a disposició dels farmacèutics les eines per assessorar els pacients sobre la relació que pot existir entre l'afectació de la pell i la de les articulacions.
L'objectiu és que les persones amb psoriasi no passin per alt els símptomes com la inflamació o el dolor de les articulacions i que vagin a l'especialista.
"És important que el diagnòstic es faci en el menor temps possible perquè ajuda a establir el tractament adequat en les fases inicials de la malaltia i, per tant, contribueix considerablement a detenir-ne l'avanç i millora el pronòstic.
De fet, segons alguns estudis, un retard de sis mesos en el diagnòstic de l'artritis psoriàsica pot suposar un dany articular permanent", explica el doctor Ramon Costa Dalmau, reumatòleg de la Cínica Bofill de Girona.

Derivació al reumatòleg
Quan un pacient amb psoriasi presenta símptomes articulars, el seu dermatòleg hauria de derivar-lo al reumatòleg perquè confirmi o descarti l'artritis psoriàsica i en funció de la clínica dominant, entre tots dos, decidir quina és la millor estratègia de tractament. En aquest procés, és important també que el pacient participi activament en l'abordatge de la seva malaltia.
La doctora Dolors Sitjas, dermatòloga de l'hospital Josep Trueta, destaca que "és important que el pacient no passi per alt els símptomes articulars.
Així el seu dermatòleg el derivarà el més aviat possible al reumatòleg i entre les dues especialitats es decidirà el millor tractament i maneig de la malaltia.
Una bona comunicació entre pacients i especialista millora notablement el control de la malaltia".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

Els consistoris que van treballar el dia de la Hispanitat disposen de 20 dies hàbils per enviar la...

Enllaços recomanats: Premis cinema