Les comarques de Girona es van despertar ahir sota la pluja. El fet és que en tota la matinada de dimecres a dijous no va parar de ploure. Les precipitacions més intenses, que van deixar 30 litres en poca estona, es van concentrar sobretot en punts de l'Empordà. Tot i això, no es van detectar incidències greus a la demarcació. Els Bombers van haver de fer un total de 14 serveis fins ahir al matí a les comarques gironines. La majoria van ser per retirar objectes d'alguna carretera o bé per intervenir en petites inundacions en habitatges.

Les precipitacions que van superar el llindar d'intensitat de pluja es van registrar en zones del Baix Empordà i també de l'Alt Empordà. Tal com va subratllar el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), durant la matinada van caure fins a 30 litres per metre quadrat en només mitja hora a la Bisbal d'Empordà. També en 30 minuts, a la Tallada d'Empordà les precipitacions van deixar 20 litres, a Sant Pere Pescador 28 litres, a Torroella de Montgrí 27 litres i a Castelló d'Empúries gairebé 23 litres.

En aquest mateix episodi, alguns municipis gironins van acumular pràcticament 100 litres per metre quadrat (des de dimecres i fins ahir al vespre). En concret, els llocs de la demarcació de Girona que van fregar el centenar de litres van ser el monestir de Santa Maria de Solius amb 98,5 litres, Fogars de la Selva amb 96,7, Sils amb 83,4 i la Bisbal d'Empordà amb 82,3. Darnius-Boadella va registrar -de dimecres a ahir, fins a les 21 hores- 73,9 litres per metre quadrat, Santa Coloma de Farners 68,1, Girona 66,7 i Torroella de Montgrí 65,4.

Ahir al vespre, es van tornar a registrar precipitacions intenses en alguns llocs de l'Alt Empordà, com el cap de Creus, Cadaqués, el Port de la Selva, Llançà i Roses.

Així mateix, el telèfon 112 va rebre al voltant d'un miler de trucades procedents de tot Catalunya relacionades amb les pluges. De totes aquestes, prop del 80% es van fer des del Maresme, seguides del Barcelonès, així com del Baix Empordà i de la Selva (en el cas de les dues comarques gironines, es van registrar més d'una desena de trucades fins ahir al vespre). Les trucades van ser per les acumulacions d'aigua, inundacions d'alguns baixos, patis o soterranis, filtracions, incidències al clavegueram i també rescat de vehicles.

Sense llum per un llamp

Un altre dels efectes de les precipitacions van ser les incidències en el subministrament d'electricitat. Algunes zones que ho van patir van ser municipis de la Selva. Segons va explicar l'Ajuntament de Blanes, la caiguda d'un llamp dimecres a la nit va ser la causa de la falta de llum. El fet és que el llamp va afectar un transformador elèctric situat a la carretera d'accés a la Costa Brava, la GI-682. Una situació que va provocar que uns 6.000 usuaris -segons va concretar el consistori- es quedessin sense electricitat dimecres a la nit. L'avaria va quedar reparada al cap de dues hores i tres quarts. Els clients afectats van ser, principalment, veïns de Blanes, així com altres ciutadans de Lloret de Mar i Tordera.

L'origen d'aquesta falta de subministrament elèctric es va produir pel trencament de les peces de ceràmica que aïllen el transformador, ja que van quedar fracturades després de l'impacte del llamp. Automàticament, la línia es va desconnectar per protegir el sistema.