La junta de Govern de l'Ajuntament d'Olot ahir va ratificar l'acta del jurat que havia escollit els tres projectes finalistes per la reforma del Firal d'Olot (passeig d'en Blay). Els projectes són 101 plàtans del gabinet Forgues arquitectes, Teixir cosir i vestir de Xavier Bayona XAA/ Arquitectura Bach/ Arquitectes-Lluís Paume i Un Tussol i dos Triais de Birulés Cabré Romans Arquitectes.

L'alcalde, Josep Maria Corominas, va presentar els resultats i va explicar que els tres finalistes han sortit d'una selecció de 10 dels 21 participants. Els 10 projectes finalistes que rebran 1.000 € han estat Terres Brunes de Comes Pont arquitectes, Olot entre la vila i el bosc d'Arnau Vergés Marius Quintana i el col·lectiu Brusi; Firal confluència de Laia Escribà, Martí Franc i Camps Felip Arquitectura; La lectura de Domingo Ferrer arquitectes, Brot de Xavi Cornejo Arquitectes, Catifes de Simó Roca i Pau Duran i Colada verda de la UTE Falgueres ADM i Callís Moliné. L'alcalde va explicar que, una vegada l'elecció va estar feta, va preguntar als integrants de la mesa si es va per bon camí i si del resultat del procés participatiu en sortirà un bon Firal. Va indicar que tothom se li va mostrar satisfet dels resultats. Va avançar que segons el seu criteri en sortirà una gran obra.

Ara, els tres equips guanyadors hauran de presentar les imatges dels seus projectes a la Fira de Sant Lluc d'Olot, els dies 15 i 16 d'octubre. L'Ajuntament hi habilitarà una carpa, perquè els ciutadans decideixin quina és la proposta de Firal que els agrada més.

La presa d'opinió els servirà per votar a la consulta popular telemàtica sobre el Firal que està programada entre el 16 i el 22 de novembre. Els ciutadans podran escollir el projecte que més els agradi a partir de la pregunta selecciona el projecte que t'agrada més per al Firal. Hauran de clicar sobre la proposta 1 (101 plàtans del gabinet Forgues arquitectes), la proposta 2 (Teixir cosir i vestir de Xavier Bayona XAA/ Arquitectura Bach/ Arquitectes-Lluís Paume) i la proposta 3 (Un Tussol i dos Triais de Birulés Cabré Romans Arquitectes).

Els vots dels ciutadans representaran el 45% del percentatge d'influència en la decisió final, l'altre 45% ha correspost a la mesa de tècnics i polítics i el 10% final l'aportarà l'Ajuntament.

Segons l'alcalde es busca la participació. Ha indicat que a partir d'ara visitarà els casals de la gent gran per tal de motivar els jubilats a participar-hi. També anirà als locals de joventut i en resum aprofitarà tots els actes que pugui per convidar la gent a participar.

Corominas va avançar que té en ment aprofitar el Teatre Principal. Un espai amb capacitat per a més de 300 persones i amb una pantalla de grans dimensions. La idea és que els equips participants exposin en imatges les seves idees i les expliquin.

De tot plegat, l'alcalde va opinar: "L'important és que quan estigui acabat la gent se'l senti seu". Va opinar que la finalitat del procés participatiu és aquesta. Va posar d'exemple que tots els projectes han tingut en compte la conserva ció dels platans. La preservació dels arbres ja havia estat reclamada a les xarxes socials.

Necessitat

L'alcalde Josep Maria Corominas va considerar que el més complicat de la reforma del Firal són els serveis subterranis. Va qualificar la situació actual de precària. Va descobrir que encara hi ha moltes cases que no disposen de fossa sèptica. Va assenyalar que les imatge dels equips de so penjats a la copa dels platans i dels fils elèctrics escampats per terra s'ha d'acabar. Va valorar que els veïns del Firal viuen en un dels llocs d'Olot amb més activitats i que també tenen dret a tenir els mateixos serveis urbanístics que els altres ciutadans. Va indicar que el preu de la reforma voltarà entre els 3,5 i 4 Meur. Va assenyalar que és la quantitat que ja havien previst. En el seu moment l'Ajuntament ja va aprovar un crèdit i va fer una previsió de fons per la reforma.