Ruiz contradiu la comunitat educativa i assegura que no hi ha alumnes sense beca

Meritxell Ruiz visita els instituts de Sils i Vallvera, de Salt, i les escoles de Fornells i Aldric, de Cassà

18.10.2016 | 11:11
Ruiz contradiu la comunitat educativa i assegura que no hi ha alumnes sense beca

La consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Meritxell Ruiz, va contradir el Marc Unitari de la Comunitat Educativa a Girona i va assegurar que a les comarques gironines no hi ha escolars que es quedin sense beca si la renda familiar compleix els requisits fixats. Dilluns, el MUCE, un col·lectiu que inclou pares, docents i estudiants, va denunciar la insuficiència de les beques menjador.

Ruiz va defensar el funcionament del nou model implantat fa tres anys perquè "garanteix que tot alumne que compleixi els llindars [econòmics] té beca". La consellera va explicar que "el problema era el model que teníem anteriorment, en què el Departament destinava a cada Consell comarcal un import" amb el que havia de cobrir la demanda; ara, en canvi, va explicar que "és una partida oberta" que cada any s'ha incrementat. "Mai a la vida s'havien dedicat tants diners a beques menjador i qualsevol nen que compleixi els requisits té beca, independentment del que això costi a la Generalitat de Catalunya", va afirmar.

L'últim informe del síndic de greuges de Catalunya sobre els drets de l'infant (desembre de 2015) reclamava més diners per a les beques que ajuden les famílies a assumir els costos d'escolarització, entre ells el servei de menjador, i denunciava que "el sistema educatiu català es caracteritza per una inversió en polítiques de beques baixa en comparació amb la mitjana europea". Tot i això, reconeixia que el menjador és l'únic cost per al que hi ha un sistema de beques que garanteix l'accés de l'alumnat socialment desfavorit.

El mateix document constatava el cas o no que l'administració havia fet de peticions anteriors del síndic. En aquest apartat, celebrava el disseny d'un pla integral contra la pobresa infantil, però lamentava que Benestar Social i Ensenyament no hagin creat un sistema integrat de prestacions econòmiques i que l'augment de la inversió en ajuts de menjador escolar, segons les necessitats socials i econòmiques, només s'ha complert de manera "parcial".

La proliferació de barracons a Girona, que ha estat anys al capdamunt del rànquing de mòduls prefabricats a Catalunya, va ser un tema present en la ronda que la consellera va fer ahir a la demarcació. Ruiz va assegurar que es construiran edificis, però no en va concretar cap i ho va condicionar a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat. De totes maneres, va assegurar que "encara que hi hagi mòduls, són unes instal·lacions molt correctes en les que es pot desenvolupar una activitat educativa amb tota normalitat". "Som conscients que la gent vol l'edifici definitiu i que Catalunya, si tingués els ingressos que genera, ho podria fer", va dir. Sobre aquesta qüestió, la consellera va subratllar que en "aquests anys econòmicament molt complicats" s'ha prioritzat l'atenció educativa a l'alumnat, tot i ser "molt conscients dels reptes en construccions" i que "les terres gironines necessiten una nova inversió". Ruiz va garantir que "els nous pressupostos inclouen construccions", a més de millores en atenció educativa; que -va remarcar- aquest curs s'han concretat en més recursos per a l'atenció directa dels alumnes, sobretot als centres de màxima complexitat, on s'han abaixat ràtios, i en més docents per a l'atenció de l'escola inclusiva.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema