El Departament de Salut prioritza la construcció d'un nou hospital a Tarragona en lloc del nou Josep Trueta, un centre pel que el conseller, Toni Comín, va assegurar al mes de juliol que "no tenia pressa". Ahir, el titular de Salut va anunciar una inversió de 48 milions per aixecar l'hospital tarragoní que ha de substituir el Joan XXIII, el centre de referència a la província.

Segons va detallar Comín, el nou centre s'alçarà a l'actual parc sanitari, en terrenys adjacents a hospital actual i la previsió és que estigui operatiu l'any 2021. Per això, els plans de Salut inclouen convocar un concurs d'idees pel projecte i licitar-lo. El conseller va considerar que es tracta d'una obra prioritària i necessària, tot i que es va emplaçar a finals d'any per a donar a conèixer més característiques del nou edifici.

"El concurs d'idees es fa durant el 2017 i l'adjudicació, i llavors ja tindrem la forma, al llarg del 2017 sabrem com serà aquest nou hospital que, en una previsió prudent, ens permet pensar que es posi en funcionament abans que acabi l'any 21", va assenyalar Comín en declaracions recollides per l'ACN.

Les reivindicacions per aixecar un nou hospital a Tarragona es van despertar al maig, quan l'alcalde Félix Ballesteros, va reclamar la construcció d'un nou centre en lloc de reformar l'actual Joan XXIII. Ballesteros va fer públic llavors que havia demanat a la conselleria un nou centre que considerava "irrenunciable" i va advertir que no participaria en cap reunió sobre el model sanitari tarragoní "si abans no s'anunciaven de forma clara les inversions necessàries".

L'anunci d'ahir a Tarragona, que és el projecte més destacat del Pla Estratètic de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona 2016-2020, constrasta amb la galleda d'aigua freda que el conseller va deixar anar aquest estiu en la seva primera visita a l'hospital Josep Trueta de Girona. Comín va assegurar a principis de juliol que "no hi ha especial pressa" per definir on i com serà el nou Trueta perquè les obres no començaran fins, com a mínim, uns quatre anys. Va reiterar que "el compromís per fer el nou Trueta hi és", però que "amb la situació pressupostària actual és evident que una inversió d'aquesta magnitud, a curtíssim termini no estem en condicions de fer-la".

El conseller va recordar que "fer un hospital ben fet és un procés llarg d'uns deu o més anys" però que, malgrat que els gironins no tindran un nou Trueta abans del 2026, el projecte no està en via morta. "Parlem de fer un nou hospital diferent de l'actual, en això vull ser molt taxatiu i molt clar", va subratllar.

Pel que fa a la ubicació del nou edifici, va reconèixer que "s'estudien totes les possibilitats, però sempre donant prioritat als criteris assistencials". "Precisament perquè la construcció no és per a demà, tenim temps per estudiar tots els escenaris", va continuar.