L´Agència Catalana de l´Aigua (ACA) va atribuir ahir, als veïns de Sant Dalmai, les males olors que s´han generat aquestes últimes setmanes a la capçalera del riu O­nyar. Fa uns dies, un veí de la zona va alertar Diari de Girona que en el punt del riu on una empresa càrnia local realitza el seu abocament residual, l´aigua es trobava plena de residus i que desprenia unes pudors molt fortes.

Segons l´ACA, però, les males olors tindrien el seu origen en l´abocament residual procedent del nucli urbà de Sant Dalmai, ja que es realitza «a pocs metres» d´on està instal·lada la canonada de l´establiment carni i, actualment, no disposa de depuradora. «Això fa que en períodes perllongats de sequera i amb els rius amb poc cabal i amb menys capacitat de dilució es puguin originar de manera puntual olors més intenses» precisava l´ens.

En aquest sentit, l´ACA va assegurar que en una inspecció realitzada ahir, no s´hi va detectar «cap anomalia», tot i que calia tenir en compte les pluges que van afectar el territori i que «haurien pogut arrossegar qualsevol rastre d´abocament». Per això, està previst que la pròxima setmana realitzin noves inspeccions per «acabar d´esbrinar la causa» d´aquesta situació. Tot i això, l´ens va recordar que aquest establiment compleix amb els límits de l´autorització d´abocament i que, de cara a 2021, té prevista una actuació de millora en aquest sector.

Per la seva part, Agents Rurals es van acostar dimecres passat, fins a la capçalera de l´Onyar per comprovar l´estat del riu, i ja han informat el Departament de Territori i Sostenibilitat, qui haurà de decidir si actuar o no.

Coincidint amb aquesta situació, l´Ajuntament de Vilobí d´Onyar va emetre el passat 6 d´octubre, un ban municipal en detectar «un lleuger excés de nitrats» a la xarxa pública el mes de setembre. Una situació que, segons va explicar el regidor de Medi Ambient, Quim Vivas (GMI), ja estaria «normalitzada» i que podria estar causada, sobretot per «l´agricultura intensiva». A través del ban, que el consistori mantindrà actiu fins a conèixer els resultats de la pròxima anàlisi, es desaconsella a les dones embarassades, els lactants i els adults amb acidesa gàstrica reduïda -entre altres persones que pateixen alteracions poc freqüents- de Sant Dalmai, que no consumeixin aigua de l´aixeta.