L'ACA culpa els veïns de Sant Dalmai de les pudors a l'Onyar

En una inspecció realitzada ahir a la zona, l'ens no va detectar «cap anomalia»

15.10.2016 | 16:49
L'ACA culpa els veïns de Sant Dalmai de les pudors a l'Onyar

L´Agència Catalana de l´Aigua (ACA) va atribuir ahir, als veïns de Sant Dalmai, les males olors que s´han generat aquestes últimes setmanes a la capçalera del riu O­nyar. Fa uns dies, un veí de la zona va alertar Diari de Girona que en el punt del riu on una empresa càrnia local realitza el seu abocament residual, l´aigua es trobava plena de residus i que desprenia unes pudors molt fortes.

Segons l´ACA, però, les males olors tindrien el seu origen en l´abocament residual procedent del nucli urbà de Sant Dalmai, ja que es realitza «a pocs metres» d´on està instal·lada la canonada de l´establiment carni i, actualment, no disposa de depuradora. «Això fa que en períodes perllongats de sequera i amb els rius amb poc cabal i amb menys capacitat de dilució es puguin originar de manera puntual olors més intenses» precisava l´ens.

En aquest sentit, l´ACA va assegurar que en una inspecció realitzada ahir, no s´hi va detectar «cap anomalia», tot i que calia tenir en compte les pluges que van afectar el territori i que «haurien pogut arrossegar qualsevol rastre d´abocament». Per això, està previst que la pròxima setmana realitzin noves inspeccions per «acabar d´esbrinar la causa» d´aquesta situació. Tot i això, l´ens va recordar que aquest establiment compleix amb els límits de l´autorització d´abocament i que, de cara a 2021, té prevista una actuació de millora en aquest sector.
Per la seva part, Agents Rurals es van acostar dimecres passat, fins a la capçalera de l´Onyar per comprovar l´estat del riu, i ja han informat el Departament de Territori i Sostenibilitat, qui haurà de decidir si actuar o no.

Coincidint amb aquesta situació, l´Ajuntament de Vilobí d´Onyar va emetre el passat 6 d´octubre, un ban municipal en detectar «un lleuger excés de nitrats» a la xarxa pública el mes de setembre. Una situació que, segons va explicar el regidor de Medi Ambient, Quim Vivas (GMI), ja estaria «normalitzada» i que podria estar causada, sobretot per «l´agricultura intensiva». A través del ban, que el consistori mantindrà actiu fins a conèixer els resultats de la pròxima anàlisi, es desaconsella a les dones embarassades, els lactants i els adults amb acidesa gàstrica reduïda ?entre altres persones que pateixen alteracions poc freqüents? de Sant Dalmai, que no consumeixin aigua de l´aixeta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

Així ho apunta en una consulta formulada per una regidora es tracta d'una indicació que havia fet...

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

Enllaços recomanats: Premis cinema