L'associació Mestres 68 va fer ahir el seu reconeixement anual a la tasca de professionals i entitats en favor de l'ensenyament. En aquesta XXII Edició, els guardons han estat per a la Fundació SER.GI, la mestra garrotxina Lourdes Pujadas i la docent xilena Gabriela Goicoolea. A títol pòstum, es va fer dues distincions a Lluís del Carmen Martín i Pere Pujolàs.

Lourdes Pujadas i Teixidor, ara jubilada, va rebre el Premi Personal per la seva feina en diferents centres de la comarca, on s'ha significat per la implicació i la renovació didàctica. El Premi Internacional es va atorgar a Gabriela Goicoolea de Vos, que va patir la repressió de Pinochet. Goicoolea va crear una escola amb ideari crític i llibertari que van tancar. Ella i el seu marit van haver de fugir; va arribar a Catalunya, es va instal·lar a Banyoles i ara viu a Girona.

Per la seva banda, la Fundació SER.GI va merèixer el Premi Institucional per la feina que desenvolupa en l'àmbit socioeducatiu a les comarques de Girona. El president de la fundació, Bru Pellissa, es va mostrar molt content pel reconeixement, ja que "fa molt de temps que estem treballant en temes educatius". En relació amb aquest àmbit, abans de recollir el guardó Pellissa va remarcar la tasca de SER.GI "en la lluita contra la desigualtat i la discriminació, sobretot en temes de racisme"; així com també la seva feina en la vessant comunitària, perquè "l'èxit escolar va sempre acompanyat dels processos familiars".

Finalment, la Menció Honorífica a Títol Pòstum va ser per a Lluís del Carmen i el pedagog Pere Pujolàs. El primer era especialista en Educació ambiental a la Facultat d'Educació a la UdG i el segon era un referent de l'escola inclusiva a Catalunya.