Les tres propostes de remodelació del firal d'Olot, una de les quals els ciutadans hauran d'escollir, donen protagonisme a l'espai on s'ubica i ho fan a través d'elements tradicionals i típics de la ciutat com tossols o plàtans. Les propostes finalistes són: '101 plàtans' de Forgas Arquitectes; 'Teixir, cosir i vestir' de Xevi Bayona XAA Arquitectura - Bach Arquitectes/Lluís Paumé; i 'Un Tossol i dos Triais', de Birulés Cabré Romans Arquitectes en col·laboració amb P.Sabata, aparellador i CREArquitectura. Els tres projectes s'exposaran aquest dissabte davant de l'església de Sant Esteve d'Olot, on els ciutadans que s'hi acostin podran veure per primera vegada i així començar decidir sobre com ha de ser el nou espai, en la consulta que es farà entre el 16 i el 22 de novembre. Un fet comú que han presentat els tres despatxos d'arquitectura és que busquen donar protagonisme a aquesta zona de la ciutat sense renunciar a elements clàssics pels olotins com els plataners. Tots tres projectes també han dissenyat zones amples de passeig enjardinades.

Olot mostrarà aquest dissabte als ciutadans les tres propostes de remodelació del firal. Durant tot el dia, aquells que ho vulguin, podran veure els dibuixos dels tres despatxos finalistes, davant de l'església de Sant Esteve. Els tres projectes tenen en comú que donen el protagonisme tant del Firal com del Firalet, amb la finalitat de potenciar aquesta zona de la capital de la Garrotxa. En els tres casos la vegetació i l'entorn són elements clau. D'una banda, '101 plàtans', de Forgas Arquitectes, divideix el conjunt de l'espai del Firal en tres peces diferenciades: el passeig, un saló allargat encaixat al sud amb el lateral del casino i una plaça escalonada en l'extrem de ponent. El despatx barceloní, dibuixa un espai gran i funcional en coherència amb les zones que l'envolten, "respectant-ne la memòria i la identitat".

'Teixir, cosir, vestit' del despatx olotí Xevi Bayona XAA Arquitectura/Bach Arquitectes/Lluís Paumé.

La segona proposta és 'Teixir, cosir i vestir' de Xevi Bayona XAA Arquitectura - Bach Arquitectes/Lluís Paumé. En aquest cas es dóna especial protagonisme tant al Firal com al Firalet, perquè "són els protagonistes històrics i sentimentals, de la vida dels olotins". L'estudi olotí, en col·laboració amb d'altres arquitectes ha dissenyat una proposta que dóna diferents usos a l'espai i que l'obre amb zones enjardinades i passeigs.

El tercer finalista és 'Un Tossol i dos Triais' de Birulés Cabré Romans Arquitectes en col·laboració amb P.Sabata, aparellador i CREArquitectura. En aquest cas el despatx d'arquitectes de Girona pretén donar un aire nou "endreçant la compatibilitat entre cotxes i vianants". Aquesta proposta ofereix una gran zona de passeig amb jardins al centre de l'espai i també juga amb els arbres.

'Un Tossol i dos Triais' de Birulés Cabré Romans Arquitectes en col·laboració amb P.Sabata, aparellador i CREArquitectura.

Pressupost de 4 MEUR

Aquestes són les tres propostes que han quedat finalistes d'un total de 21 equips d'arquitectes i enginyers que van presentar la seva candidatura al projecte de transformació del Passeig d'en Blay. D'aquest total, 2 van quedar exclosos en no complir els requisits exigits a la convocatòria. Dels 19 equips restants que van passar a la fase següent, 15 van presentar el projecte per al nou Firal. El jurat format per tècnics i càrrecs electes municipals i professionals de prestigi en l'arquitectura i l'enginyeria ha seleccionat per unanimitat els tres projectes finalistes.

L'ajuntament preveu que el cost de l'obra sigui d'entre 3,5 milions d'euros i 4 milions d'euros depenent de quin projecte acabi essent l'escollit. En qualsevol cas, està previst que les obres comencin a mitjans del juny del 2017 amb la previsió que s'allarguin durant un any.

Consulta per resoldre el guanyador

Tal com es va fer ja amb la consulta sobre la continuïtat del correbou, aquesta també es farà per Internet a través del web de l'ajuntament. Podran votar els ciutadans de més de 16 anys que estiguin empadronats des d'abans del 30 de juny. Les votacions començaran a les vuit del matí del 16 de novembre i s'allargaran fins a les vuit del vespre del 22 de novembre.