La parada amb més visites de la Fira de Sant LLuc d'Olot és la que mostra els tres projectes finalistes per a la reforma del Firal: 101 plàtans, de Forgas Arquitectes; Teixir, cosir i vestir, de Xevi Bayona XAA Arquitectura - Bach Arquitectes - Lluís Paumé, i Un Tossol i dos Triais, de Birulés Cabré Romans Arquitectes en col·laboració amb P. Sabata, aparellador, i CREArquitectura.

A peu de la parada, l'alcalde, Josep Maria Corominas (CiU), va explicar ahir els elements comuns dels projectes concursants. Primer de tot va tranquil·litzar els olotins sobre la continuïtat dels arbres: segons ell, tots els projectes garanteixen que serà un passeig arbrat i ampli, amb la idea que hi passi molta gent. Corominas va indicar que la novetat raurà en l'espai conegut com "el Firal petit", que durant anys ha estat un impàs neutre entre el Firal i el Firalet. En aquest lloc, segons Corominas, és on els arquitectes han aguditzat l'enginy i hi fan propostes. D'altra banda, l'alcalde també va garantir la continuïtat de les escultures a l'espai. Entre elles hi ha La Lectura, feta el 1918 per Miquel Blay.

Sobre la parada i l'interès de la gent, Corominas va dir: "La idea és començar a fer ambient entre els ciutadans, perquè puguin opinar i escollir quin és el Firal que més els agrada". Per això, va indicar que hi haurà més actes destinats a formar opinió. Els més importants són una exposició conjunta a la sala la Carbonera i la projecció d'imatges a la pantalla del Teatre Principal, encara sense data. El que sí té data és la consulta, programada amb inici el 16 i fi el 22 de novembre.

'Teixir, cosir, vestit' del despatx olotí Xevi Bayona XAA Arquitectura/Bach Arquitectes/Lluís Paumé.

Per l'interès que es veia ahir i la facilitat dels comicis telemàtics, la participació es preveu alta. La consulta popular aportarà 45 punts en la selecció final, els altres 45 els aporten els tècnics i els 10 finals per als 100 són de l'Ajuntament.

L'arbrat, l'amplitud de la plataforma única (sense voreres), un enllumenat potent i un sòl de bon trepitjar són presents en els tres projectes, però més enllà hi ha diferències. El projecte Un Tossol i dos Triais, de Birulés Cabré Romans Arquitectes, destaca per la presència d'un canal d'aigua central que separa petits prats arbrats d'una plataforma llisa i acaba en una plataforma coberta a l'inici de la pujada cap al Puig del Roser. Segons diuen, volen "modular la trobada del Firal amb el turó, amb un espai de trobada i un mirador, que pugui erigir-se en lloc d'espectacle i mirada del conjunt".

'Un Tossol i dos Triais' de Birulés Cabré Romans Arquitectes en col·laboració amb P.Sabata, aparellador i CREArquitectura.

Teixir, cosir i vestir, de Xevi Bayona XAA Arquitectura - Bach Arquitectes - Lluís Paumé, planteja espais de gespa circulars sota els arbres i una superació de la pujada que duu al Puig del Roser amb escales suaus. Del seu projecte expliquen: "Planteja, d'una manera molt senzilla, mostrar els límits entre el Firal, el Firalet i el Puig del Roser i al mateix temps els fa totalment permeables, a través d'una tercera intervenció central que resol, amb un simple moviment topogràfic totes les necesitats."

Finalment, Forgas Arquitectes presenta 101 plàtans. Recorda la imatge del Firal de les fotografies d'època, però amb els elements que l'adeqüen a la vida del segle XXI. Expliquen que la intervenció ha de permetre l'activitat i centralitat del Firal, però en base al respecte a la memòria i la identitat. L'objectiu és oferir un espai gran i funcional en coherència amb el Firal petit, el Firalet i el Puig del Roser.