Les aspiracions de les empreses que projectaven buscar gas o petroli a Girona mitjançant la tècnica de la fractura hidràulica o fracking s'han anat desinflant, tant per l'oposició del territori com per les traves que s'han trobat a l'administració.

A la Garrotxa, el petit municipi de Riudaura -amb menys de 500 habitants- s'ha erigit en l'exemple de la mobilització ciutadana contra un projecte agressor per al territori. Davant les intencions de l'empresa anglesa Teredo Oils Limited, que volia reactivar uns pous de petroli aixecats el 1965, es va constituir la plataforma Riudaura Junts contra el fracking, que durant 13 mesos -entre 2012 i 2013- es va oposar incansablement a la recerca d'hidrocarburs a la comarca. Al seu costat es van posar polítics locals i comarcals, que van traslladar la preocupació dels veïns al Parlament de Catalunya. En un altre pla, la campanya contra la fractura hidràulica també va anar sumant el suport de mocions municipals aprovades per ple als ajuntaments gironins.

La determinació de Riudaura contra el fracking va motivar una trobada d'activistes mediambientals europeus en aquesta població de la Garrotxa, durant la qual es van compartir les experiències viscudes als seus països. L'esdeveniment va tenir lloc el març de 2015, dintre de la III Conferència Euro-Mediterrània contra l'explotació abusiva dels combustibles fòssils, que va aplegar una setantena d'integrants de plataformes contràries al TTIP i al fracking a Polònia, Bulgària, Grècia, Regne Unit, Romania, França, Alemanya, Dinamarca i Espanya.

Val a dir que l'interès de Teredo Oils no es limitava a la Garrotxa, sinó que també incloïa el Ripollès. De fet, existeix un "projecte Ripoll" en el qual la companyia concretava el rendiment que esperava treure i assenyala dues falles: la de Vallfogona -de Besalú a Ripoll-, que preveia 14 fonts d'olis minerals en un tram que arriba fins a Riudaura; i la de serra Cavallera, entre Campdevànol i Ripoll, on el mapa cartogràfic dibuixava tres brolladors.

A banda del rebuig del territori, l'administració tampoc ha facilitat les coses als interessats en fer prospeccions per fractura hidràulica; de fet, els ho ha impedit. Aquest abril, el Govern de la Generalitat va acordar que impediria l'ús del fracking, encara que el Tribunal Constitucional hagués anul·lat la llei catalana que pohibeix aplicar aquesta tècnica d'extracció. Més recentment, a finals de setembre, el Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya va demanar que la futura llei catalana sobre el canvi climàtic prohibeixi el fracking.