El "fracking", neutralitzat a Girona

L'extracció d'hidrocarburs amb fractura hidràulica amenaçava la Garrotxa i el Ripollès

17.10.2016 | 17:55
La jornada contra el "fracking" a Riudaura, el març de l´any passat.

Al llarg dels últims anys, sobre les comarques gironines han planat diversos projectes de multinacionals per buscar gas i petroli amb la tècnica del "fracking". El cas que va provocar més mobilització ciutadana afectava Riudaura i una zona propera a Ripoll. L'oposició veïnal va arribar a l'esfera política i es va traduir en una prohibició d'aquest tipus de projectes al Parlament. Tot plegat ha fet que aquest tipus d'iniciatives s'hagin anat desinflant.

Les aspiracions de les empreses que projectaven buscar gas o petroli a Girona mitjançant la tècnica de la fractura hidràulica o fracking s'han anat desinflant, tant per l'oposició del territori com per les traves que s'han trobat a l'administració.

A la Garrotxa, el petit municipi de Riudaura -amb menys de 500 habitants- s'ha erigit en l'exemple de la mobilització ciutadana contra un projecte agressor per al territori. Davant les intencions de l'empresa anglesa Teredo Oils Limited, que volia reactivar uns pous de petroli aixecats el 1965, es va constituir la plataforma Riudaura Junts contra el fracking, que durant 13 mesos -entre 2012 i 2013- es va oposar incansablement a la recerca d'hidrocarburs a la comarca. Al seu costat es van posar polítics locals i comarcals, que van traslladar la preocupació dels veïns al Parlament de Catalunya. En un altre pla, la campanya contra la fractura hidràulica també va anar sumant el suport de mocions municipals aprovades per ple als ajuntaments gironins.

La determinació de Riudaura contra el fracking va motivar una trobada d'activistes mediambientals europeus en aquesta població de la Garrotxa, durant la qual es van compartir les experiències viscudes als seus països. L'esdeveniment va tenir lloc el març de 2015, dintre de la III Conferència Euro-Mediterrània contra l'explotació abusiva dels combustibles fòssils, que va aplegar una setantena d'integrants de plataformes contràries al TTIP i al fracking a Polònia, Bulgària, Grècia, Regne Unit, Romania, França, Alemanya, Dinamarca i Espanya.
Val a dir que l'interès de Teredo Oils no es limitava a la Garrotxa, sinó que també incloïa el Ripollès. De fet, existeix un "projecte Ripoll" en el qual la companyia concretava el rendiment que esperava treure i assenyala dues falles: la de Vallfogona -de Besalú a Ripoll-, que preveia 14 fonts d'olis minerals en un tram que arriba fins a Riudaura; i la de serra Cavallera, entre Campdevànol i Ripoll, on el mapa cartogràfic dibuixava tres brolladors.

A banda del rebuig del territori, l'administració tampoc ha facilitat les coses als interessats en fer prospeccions per fractura hidràulica; de fet, els ho ha impedit. Aquest abril, el Govern de la Generalitat va acordar que impediria l'ús del fracking, encara que el Tribunal Constitucional hagués anul·lat la llei catalana que pohibeix aplicar aquesta tècnica d'extracció. Més recentment, a finals de setembre, el Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya va demanar que la futura llei catalana sobre el canvi climàtic prohibeixi el fracking.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Les tempestes descarreguen amb força a la província

Les tempestes descarreguen amb força a la província

La nit del dimecres va deixar veure un gran nombre de llamps en diferents punts de la demarcació ·...

Salut recomana a les embarassades que es vacunin de la grip, perquè només ho fa el 3%

Salut recomana a les embarassades que es vacunin de la grip, perquè només ho fa el 3%

El Departament distribuirà a partir de dilluns 120.000 dosis a les comarques gironines i, a més...

El 28% dels càncers detectats en dones de Girona són de mama

El 28% dels càncers detectats en dones de Girona són de mama

La detecció precoç i les millores en el tractament fan pujar la supervivència a la malaltia fins...

Conveni per finançar un projecte social a l´escola Doctor Robert de Camprodon

Conveni per finançar un projecte social a l´escola Doctor Robert de Camprodon

L'Ajuntament de Camprodon i l'obra social La Caixa han signat un conveni de...

Mirar els dibuixos en anglès és una bona opció per familiaritzar-se amb l´idioma?

Mirar els dibuixos en anglès és una bona opció per familiaritzar-se amb l´idioma?

Els experts del centre d'estudis Aprèn resolen els teus dubtes sobre l'educació dels teus fills

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema