Prop d'un centenar de persones es van concentrar ahir al monument que hi ha al Coll de Manrella, a la Vajol, per commemorar el 76è aniversari de la mort de l'expresident de la Generalitat Lluís Companys. Els assistents van recórrer part de la ruta que va dur a terme Companys quan va fugir de les tropes franquistes durant l'exili.

La marxa d'homenatge, que es va iniciar a les nou del matí, va durar prop de dues hores i va acabar davant el monument en record als exiliats. Després, diversos alcaldes de la zona van portar una torxa simbolitzant "la flama de la llibertat". Durant l'acte també es van celebrar parlaments de diferents personalitats, com l'historiador Josep Maria Figueres, la vicerectora de la Universitat Catalana d'Estiu, Anna Arqué, i l'actriu Montserrat Carulla. L'homenatge d'aquesta 37a edició va finalitzar amb l'actuació del cantautor Ramon Gual i un dinar popular amb tots els assistents.

Lluís Companys va ser president de la Generalitat entre el 1934 i el 1940 i es va exiliar després de la Guerra Civil a França, on va ser capturat a petició de la policia franquista. Quan va ser traslladat, va ser sotmès a un consell de guerra i afusellat al Castell de Montjuïc de Barcelona.