Un total de 27 empreses i particulars de Girona han registrat els seus invents a l'Oficina Espanyola de Patents i Marques aquest 2016. Les dades d'aquest organisme, dependent del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, revelen que la demarcació és la segona de Catalunya en proporció de patents per habitant. Així, la província va registrar un nou invent per cada 28.000 habitants, mentre que a Lleida aquesta relació va ser d'un cada 33.690 i a Tarragona d'un cada 99.995.

Barcelona és l'única província que supera de llarg les altres demarcacions, amb un nou enginy registrat per cada 2.000 habitants, una de les xifres més elevades de l'Estat.

Els invents varien en funció de la tipologia i de qui els presenta. Normalment són empreses les que porten a l'oficina les seves idees per blindar-les, però també hi ha un bon nombre de particulars. El seu objectiu és desenvolupar les seves creacions i treure'n un rendiment econòmic venent-les a altres empreses o institucions.

Molts dels invents provenen de l'àmbit industrial, si bé les innovacions també abasten àrees més quotidianes, com ara una catifa antibacteriana, ganivets de tall fàcil, una coberta protectora per a cinturons de seguretat dels vehicles o un aparell que fa massatges als dits.

Aquests són alguns dels invents que porta Promoingenio, una empresa que dóna suport a emprenedors per desenvolupar els seus enginys i portar-los al mercat un cop ja han entrat l'invent a l'Oficina de Patents.

El procés de registre és complex. Les patents tenen efecte des del moment en què queden inscrites. Les taxes per fer-ho possible són assequibles i ronden els 75 euros, però en la gran majoria de casos l'interessat o interessada necessita que una gestora l'ajudi amb el redactat de la patent, ja que fer el tràmit per si sol resulta molt feixuc i complicat.

"Aquestes gestores cobren al voltant de 1.200 euros per redactar la patent, així que el cost total al principi sol rondar els 1.300 euros" explica John Manrique, treballador de Promoingenio.

Un cop s'aconsegueix superar aquest tràmit, l'invent queda gravat al registre i protegit dins i fora de l'Estat (a 148 països concretament) per una durada d'un any. A partir d'aquí, l'inventor té dues opcions: o mantenir la patent només en l'àmbit espanyol a un cost de 40 euros anuals, o bé estendre la protecció internacional 18 mesos més a través d'una PCT, o d'un registre internacional de patents. En aquest cas, les despeses per les gestions poden superar els 3.000 euros.

Lluita contra el temps

Manrique subratlla que els inventors que decideixen seguir "lluiten contra el temps, ja que en poc més de dos anys han d'haver desenvolupat la seva creació, i intentat trobar finançament o alguna empresa interessada".

Tanmateix, superar aquests tràmits no sempre és garantia d'èxit. Per exemple, Manrique revela que a l'Estat espanyol només el 3% de les patents registrades aconsegueix arribar finalment al mercat.

Això, però, no sembla frenar l'esperit d'innovació dels catalans, que aquest any lideren el rànquing en l'àmbit estatal, amb 310 patents registrades.