Cristina Pairot treballava al geriàtric de la Fundació Guifré des de gener del 2015. Va presentar-hi un currículum per exercir com a netejadora, però, segons indica, van oferir-li un lloc de cuidadora. Necessitava feina i, tot i no tenir cap noció d'aquest ofici, el va acceptar. Segons recorda, no sabia aixecar una persona, ni havia fet un simple curs de primers auxilis, però va signar el contracte i va començar a treballar amb avis, preparant medicacions o canviant bolquers. Des de dilluns, però, ja es pot considerar extreballadora, després que li arribés la carta d'acomiadament tot i estar de baixa.

"Vaig treballar sense tenir-ne ni idea", afirma ara Pairot, que va fer la feina durant cinc mesos. Passat aquell temps, recorda, van proposar-li de seguir de cuidadora o bé fer tasques de neteja. Va ser aleshores que va demanar que la passessin a netejadora "perquè em feia por estar posant en joc la vida de la gent", tot i ser conscient que cobraria menys. De fet, va explicar que en una ocasió va donar una medicació que no era correcta a una dona "sense voler". Afortunadament, no va passar res.

Al cap de poc temps de treballar com a netejadora afirma que van passar-la a encarregada "amb un contracte verbal" amb el director, la supervisora i l'encarregada que aleshores hi havia al centre. Coordinava les treballadores de la neteja, però un dia va relliscar i en la caiguda li va quedar afectat un menisc. Van passar gairebé nou mesos fins que la Seguretat Social va operar-la del genoll. Ara mateix té dues hèrnies discals a conseqüència de caminar malament. Durant bona part del temps de baixa va seguir fent la feina de coordinació des de casa: "Tinc els correus electrònics que ho testimonien", assegura.

El conflicte que ha afectat la Fundació Guifré ha coincidit amb la baixa de Pairot. Segons diu, quan va esclatar van demanar-li que deixés de pautar feines pel fet d'estar de baixa, "perquè era il·legal". Arran del seu acomiadament s'ha posat en contacte amb un advocat. Diu que han trobat tres contractes signats i que no poden verificar quin és el correcte. Ara vol que li reconeguin la feina que estava fent, "sempre superior al que reflecteixen els contractes".

Per tot plegat, Pairot vol contradir la versió de membres del Patronat o de la Fundació afirmant que es gestiona molt bé la residència. "És mentida perquè jo he treballat sense cap formació", apunta, mentre els acusa de "mala gestió i irresponsabilitat".

El vocal del Patronat i regidor convergent de l'Ajuntament de Ripoll, Josep Maria Creixans, afirma desconèixer el cas concret de Pairot, i recorda que els estatuts de la Fundació obliguen els patrons a reunir-se dos cops a l'any. Per això assenyala que és impossible estar al cas de tot el que hi passa, sobretot si les persones afectades per alguna irregularitat no es posen en contacte amb ells. En tot cas, Creixans es mostra estranyat que aquest cas no fos denunciat en el moment que es va produir.