En els últims deu anys s'han obert a les comarques gironines 26 centres de formació de seguretat privada. Segons les dades que el director general d'Administració de Seguretat, Jordi Jardí, ha fet públiques en una resposta parlamentària, la província de Girona encapçala, darrera de Barcelona, aquesta tipologia de formació. I és que a Barcelona, des de l'any 2007 fins al juliol del 2016 se n'han obert 106, mentre que a Tarragona 18 i a Lleida només 10. Més enllà d'aquestes xifres, la seguretat privada s'ha posat sobre la taula en més d'una ocasió com a opció per convertir-se en un cos de seguretat que, sempre sota supervisió de la pública, pugui patrullar per carrers.

A la província de Girona, aquesta idea s'ha materialitzat amb una proposta que va fer l'Ajuntament de Roses per frenar la proliferació del top manta a la població. Però finalment, tal com recorda el director dels serveis territorials del departament d'Interior a Girona, Albert Ballesta, no es va tirar endavant. El motiu: "Roses va demanar-ho però ja quan estava a la meitat del camí ens va dir d'aturar la gestió perquè contractaria auxiliars de policia per posar fi a aquest problema", explica Ballesta.

Altres poblacions com Lloret de Mar, preocupada per l'avinguda Just Marlés (destinada principalment a l'oci nocturn), i la Jonquera, a la zona del Pertús, també s'havien postulat com a possibles candidats per aquest nou sistema. Finalment, però, la seguretat privada no s'ha aplicat en els seus carrers ni tampoc ho han arribat a demanar mai de forma formal, diu el delegat d'Interior.

Però malgrat ser una fórmula que no s'està aplicant, Ballesta admet que és una possibilitat i recorda que el paper de la seguretat privada se sol relegar en cas d'estaments públics, per exemple, quan es donen activitats en un municipi per vigilar recintes tancats com poden ser les fires o les festes. En l'àmbit privat, fan tasques de vigilància per exemple en grans superfícies comercials, botigues o empreses, entre altres.

La possibilitat que algun dia es puguin veure agents de seguretat privada patrullant pels carrers hi és. Per exemple, a la província de Lleida hi ha almenys quatre municipis que compten amb vigilància privada a les nits. Es tracta d'un servei que es fa a temps parcial i que consisteix en fer una ronda per punts concrets del poble. Els municipis lleidetans que compten amb aquest servei són Viella, Torrefarrera, Rosselló i Alcoletge.

Sense cap proposta ferma

A les comarques de Girona, aquesta possibilitat ha passat pel cap de més d'un alcalde, sobretot en pobles petits, però per ara no s'ha materialitzat amb cap proposta. Però Ballesta recorda que la llei de la seguretat privada, en el seu article 43, permet aquesta opció. Tot i això, recorda que "no té un reglament i per tan sempre es pot interpretar d'una manera diferent".

Amb tot, el director dels serveis territorials d'Interior a Girona és molt clar i diu que si mai s'arriba a permetre aquest tipus de vigilància en un municipi de la demarcació "la prioritat sempre l'ha de marcar la seguretat pública, que és qui estableix la pauta a la seguretat privada" i que el permís que es donés per part d'Interior deixaria "molt clar" el que es pot fer i el que no.

La llei fa prop de dos anys que permet que empreses privades puguin fer aquests serveis de forma programada en llocs de vigilància preestablerts.