A finals d'aquest 2016 ja farà tres anys que es va posar en funcionament el servei de Renfe i SNCF que connecta, sense haver de fer transbordament, Barcelona, Girona i Figueres amb França a través de la línia del tren d'alta velocitat (TAV). Ara bé, una part del traçat francès encara és convencional, de manera que -per exemple- el temps del recorregut entre Girona i París és de gairebé 6 hores. Un temps que es preveu que es pugui escurçar quan el tram entre Perpinyà i Nimes -que ara és convencional- sigui d'alta velocitat.

Aquest traçat es divideix en dos trams: Perpinyà-Montpeller i Montpeller-Nimes. El primer està a les beceroles -de moment no hi ha ni previsió per començar les obres-, mentre que el segon ja es troba en la fase final. En concret, segons va publicar ahir el rotatiu francès Midi Libre, l'última previsió és que el traçat entre Montpeller i Nimes estigui operatiu d'aquí a un any. Es tracta d'un tram d'uns 75 quilòmetres que ara preveu entrar en proves, amb la idea de funcionar el 2017.

Els treballs de construcció de la línia Montpeller-Nimes del TAV s'han portat a terme els darrers tres anys. D'aquesta manera, una vegada estigui operatiu aquest traçat, els trens passaran dels 160 quilòmetres per hora actuals de circulació -de la línia convencional- als 220 quilòmetres de la línia d'alta velocitat. Així mateix, quan tot el tram entre Perpinyà i Nimes sigui d'alta velocitat, la previsió és que els trens puguin arribar a circular fins als 300 quilòmetres per hora.

Tot i això, aquesta idea encara tardarà uns quants anys a fer-se realitat perquè, fins ara, el traçat Perpinyà-Montpeller no ha avançat ­gaire. A principis d'aquest 2016 França va aprovar el recorregut del tram, que fa uns 150 quilòmetres de longitud i que es calcula que necessitarà una inversió de més de 5.500 milions d'euros per a la seva construcció. Malgrat tot, el projecte encara s'ha de declarar d'utilitat pública i últimament s'ha qüestionat que aquesta inversió sigui prioritària, que de moment no disposa de cap termini per fer les obres.