La Diputació aportarà sis milions en tres anys al Parc Científic si surt del concurs

Pere Vila carrega contra el rector de la UdG, Sergi Bonet, a qui retreu que hagi qüestionat el compromís de la corporació

20.10.2016 | 15:19

La Diputació de Girona va celebrar ahir al migdia el ple ordinari del mes d'octubre, en què va aprovar un acord per aportar sis milions d'euros al Parc Científic i Tecnològic de la UdG si l'equipament aconsegueix sortir de la situació actual del concurs de creditors. La proposta va rebre els vots a favor de l'equip de govern de CiU, així com d'ERC, el PSC i Independents de la Selva (IdS), i en contra de la CUP.

El ple de la Diputació de Girona va aprovar ahir un acord per aportar sis milions d'euros al Parc Científic i Tecnològic de la UdG per evitar la seva liquidació. Segons l'acord, la corporació aportarà els sis milions en un període de tres anys (2017, 2018 i 2019), amb dos milions en cada anualitat. Aquest acord de ple fixa que si l'equipament surt de la situació actual del concurs de creditors -per tant, s'evita la liquidació-, la institució aportarà els sis milions per «col·laborar de forma activa» per assolir «una solució satisfactòria i raonable per a la viabilitat» del Parc Científic. L'aportació es farà «sempre que s'ajusti a les determinacions de la legislació vigent aplicable». De fet, Vila va recordar que, mentre el Parc Científic estigui en la situació actual del concurs de creditors, la Diputació no pot fer cap aportació «perquè la llei ho impedeix». La proposta va rebre els vots a favor de l'equip de govern de CiU així com d'ERC, el PSC i Independents de la Selva (IdS), i en contra de la CUP.

Abans de la votació, el president de la Diputació, Pere Vila, va carregar contra el rector de la UdG, Sergi Bonet, per haver qüestionat el compromís de la institució amb el Parc Científic. «No sé com dir-ho més clar», va exclamar Vila, que es va mostrar «sorprès i decebut» per les últimes declaracions de Bonet. Aquest dilluns, el rector de la UdG va assegurar que l'Ajuntament de Girona, la Diputació i la Generalitat «no han actuat amb temps i forma» per salvar el Parc Científic. Bonet va reclamar un acord de ple concret de cada administració que pugui servir com a garantia davant del Ministeri d'Economia. Per això, Vila va aprofitar per respondre: «Si en les properes hores se m'explica, cosa que dubto, quin camí hauríem d'haver seguit, convocarem un ple extraordinari amb un nou acord».

Vila va remarcar que un acord de ple és la posició «més important» que pot adoptar la Diputació. Després de repetir quin és l'acord aprovat per la corporació, Vila va afegir: «Ha quedat clar?». «Ho dic per aquells que no volen escoltar», va sentenciar, com a retret a les darreres manifestacions de Bonet, que ha posat en dubte la fermesa de l'acord. Pel que fa a l'aprovació d'aquest acord de ple, Vila va valorar ahir: «És la típica decisió que per alguns genera incomprensió que aquesta institució posi sis milions i que per altres també suposaria incomprensió que es deixés caure l'equipament».

Diferència amb l'Ajuntament

La Diputació, a diferència de l'Ajuntament de Girona, va portar al ple el compromís d'aportar sis milions al Parc Científic amb un acord. Segons fonts de la corporació, la secretaria de la institució no ha emès cap informe sobre aquest acord de ple perquè no s'ha sol·licitat. El motiu és que l'informe es fa si ho demana el president de la Diputació o, com a mínim, una tercera part del ple. En canvi, l'Ajuntament no ha portat al ple aquest compromís perquè els serveis jurídics municipals valoren que un acord d'aquest tipus seria il·legal. Aquest dilluns, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va explicar que això podria suposar que els regidors haguessin de respondre legalment amb els seus propis béns. Ara bé, Vila va subratllar ahir «el convenciment» de la institució en l'aprovació de l'acord, ja que va considerar que és «correcte i legal». Així mateix, va avançar que la Diputació no descarta la possibilitat de comprar part dels edificis del Parc Científic, en funció de com es resolgui la situació del concurs de creditors.

Crítiques de la CUP

En el ple d'ahir, el diputat provincial de la CUP, Lluc Salellas, va criticar durament aquest acord: «Ningú està parlant de com hem arribat fins aquí». També va aprofitar per qüestionar que els patrons privats del Parc Científic «no posin ni un duro» per evitar la liquidació. «La Cambra de Comerç o la FOEG en són part. Per què aquesta gent no hi posa diners i per què estem les institucions públiques, una vegada més, posant-ho tot?», va qüestionar Salellas. «Estem parlant ja de 48 milions d'euros públics que ha costat el projecte i encara sembla que la mamella ha de continuar rajant», va concloure.

Pel que fa als partits de l'oposició que van donar suport a l'acord, el portaveu d'ERC, Pau Presas, va dir que «no es pot deixar perdre» el Parc Científic. També va apuntar que, malgrat que hi va haver una mala gestió i planificació des del principi, els darrers anys s'ha produït un «canvi de tendència». Tot i això, la formació va demanar vincular l'acord al pla de viabilitat econòmica de l'equipament, fer un estudi de viabilitat tècnica i jurídica, a part que la Diputació «posi ordre» a les fundacions i altres entitats de les quals forma part.

El portaveu del PSC, Juli Fernández, va defensar que el seu partit «sempre ha estat partidari del Parc Científic», tot i que va afegir: «Segurament la gestió no ha estat la correcta».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Usuaris del tren nocturn protesten a l'estació de Perpinyà.
Adéu al tren de nit Portbou-París

Adéu al tren de nit Portbou-París

L'Estat francès programa l'últim trajecte per al dia 9 de desembre abans d'eliminar la connexió...

Una víctima del Rambo de la Cerdanya: «Ens estava veient patir i ell estava gaudint»

Una víctima del Rambo de la Cerdanya: «Ens estava veient patir i ell estava gaudint»

Una de les quatre retingudes per Martí Cots en un refugi explica com va viure aquelles angoixants...

La Loteria de Nadal posa a la venda 32,3 milions d´euros en dècims a Girona

La Loteria de Nadal posa a la venda 32,3 milions d´euros en dècims a Girona

Fa anys que la sort passa de llarg a les comarques gironines

Radiòlegs gironins reben un premi internacional a Chicago

Radiòlegs gironins reben un premi internacional a Chicago

El Congrés Mundial de la Radiologia reconeix la tasca dels investigadors de la Clínica Girona - El...

Propostes per sortir de casa el dia de la Puríssima

Propostes per sortir de casa el dia de la Puríssima

Fires de Nadal, Quines, pessebres vivents i sortides a la natura formen part de la nostra selecció...

Enganxats a les Quines

Enganxats a les Quines

Una quinzena de poblacions gironina celebren quines aquesta tarda

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Enllaços recomanats: Premis cinema