La fira del dibuix més antiga de Catalunya omple de visitants Olot

La mostra ramadera va aplegar uns 200 caps de bestiar i molta gent. El mercat de la roba presentava els vestits i les sabates per a l'hivern

21.10.2016 | 10:02
Milers de persones van admirar els dibuixos i les pintures de la fira.

La diada del 18 d'octubre va omplir de gent els carrers d'Olot, com ho ha fet durant centúries. La fira estava repartida en tres sectors. Al solar de can Marcè, darrere el puig del Roser, hi havia la fira ramadera, al Firalet el mercat de la roba i a la plaça Clarà la Fira del Dibuix.

Era la 61 edició de la fira de dibuixos més antiga de Catalunya. Entre els pintors de renom s'hi podien veure símbols de la fira, com Ramon Duran, un home de 77 anys que va començar a pintar als 13 anys en un taller de sants d'Olot. Allí va esmolar les mans fins arribar a pintar els difícils ulls de les imatges d'una manera perfecta. Dels ulls va passar a la pintura i el dibuix. Des del 1970, les arbredes i els camps assolellats que pinta formen part del paisatge de la fira del dibuix.

Una mica més avall, Pere Ventura Julià, un guanyador dels premis de pintura de la Diputació de Girona que van empènyer les figures internacionals de Xavier Carbonell (1942-2015) i Joan Granados (1931-2008). Ventura Julià, com cada any, estava al costat dels seus personatges en moviment.

Acabada d'arribar de la Xina, Rosa Serra tenia els esbossos i els dibuixos sobre el tauló d'una parada que atreia centenars de persones interessades en el dibuix, la pintura i l'escultura. Més enllà, la fira continuava amb desenes de dibuixants joves i no tan joves fins arribar a 61 participants d'Olot, la Garrotxa, Girona, Vic, Terrassa i Barecelona.

Al solar de can Marcè, darrere el puig del Roser, hi havia la fira ramadera. S'hi van concentrar 200 animals repartits en 40 corrals. Els corrals estaven separats per fileres, perquè la gent pogués admirar més de prop les vaques, els toros, els cavalls, els ases i les ovelles.

Els ramaders van poder voltar, parlar, fer un esmorzar de pagès i si va escaure van fer tractes. N'hi havia que vestien clarament de tractants de bestiar, amb barrets, bates i vares de menar animals.

La Fira descendia cap a Olot des de la falda del volcà Montsacopa. El solar de can Marcè està al costat de les grederes i després d'ell hi ha la baixada del Puig del Roser que condueix al Firalet. Damunt de l'empedrat de lloses de basalt que tenen rugositats destinades a simular els moviments de la lava que en solidificar-se esdevé basalt, s'estenien les parades del mercat extraordinari de la roba.

Roba d'hivern, sabates altes amb pellatge interior, gorres i guants senyalaven el mateix que les fulles que es despenjaven dels arbres. És a dir, les matinades fresques, els dies curts, les castanyes i el vi dolç. Tot indicava la plenitud de la tardor. L'estació de la Garrotxa ha entrat i en 15 dies la comarca s'omplirà de color.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L´Agència Catalana de l´Aigua neteja 2.300 metres de llera de dues rieres de Vilopriu

L´Agència Catalana de l´Aigua neteja 2.300 metres de llera de dues rieres de Vilopriu

Els treballs han consistit en treure arbres morts i vegetació que obstruïen el pas de l'aigua

La Generalitat ofereix 232 places a 11 camps de treball a les comarques gironines

La Generalitat ofereix 232 places a 11 camps de treball a les comarques gironines

L'oferta per aquest estiu incorpora la recuperació de l'espai protegit de les capçaleres dels rius...

L´Audiència de Girona ordena investigar un advocat que exerceix estant inhabilitat

L´Audiència de Girona ordena investigar un advocat que exerceix estant inhabilitat

El lletrat continuava representant un client que s'enfronta a 18 anys de presó per apropiació...

Xaropclown vol expandir-se més enllà del Josep Trueta

Xaropclown vol expandir-se més enllà del Josep Trueta

Els pallassos d'hospital es volen obrir a altres centres després de visitar uns 25.000 nens a Girona

Aviació Civil afirma que el tren d´aterratge de l´avió escola sinistrat a Girona no es va activar

Aviació Civil afirma que el tren d´aterratge de l´avió escola sinistrat a Girona no es va activar

L'informe final conclou que l'accident que va tenir lloc l'abril de l'any passat a l'aeroport de...

Enllaços recomanats: Premis cinema