Un de cada quatre càncers (el 28%) que es detecten a la Regió Sanitària de Girona és de mama, el tumor més freqüent però amb millor pronòstic, segons les dades de la Unitat d'Epidemiologia i Registre de Càncer de Girona. En total, cada any es diagnostiquen uns 405 casos de càncer de mama a les comarques gironines, fet que representa una taxa d'incidència de 107 casos per cada 100.000 dones l'any, segons el Departament de Salut, que ha fet públiques les dades coincidint amb el Dia Internacional Contra el Càncer de Mama, que es commemora avui.

Malgrat que la tendència és bastant estable en el període entre 1994 i el 2012 (excepte un pic al 2000), les dades de la Red Española de Registros de Cáncer indiquen que les comarques gironines són una de les àrees de l'Estat amb una incidència més alta d'aquest tipus de tumor.

Actualment, més de la meitat dels casos de càncer de mama que es diagnostiquen a la sanitat gironina es detecten a través del Programa de Detecció Precoç que el Servei Català de la Salut (CatSalut) va començar a implantar entre el 99 i el 2002. Només l'any passat, el programa de cribratge -que consisteix a realitzar una mamografia cada dos anys a les dones d'entre 50 i 69 anys- va permetre detectar 170 càncers de mama a Girona.

El cribratge facilita la detecció de la malaltia en les fases més prematures i això incideix clarament en el pronòstic de la pacient. Així, la detecció precoç, juntament amb les millores del tractament, han permès que entre el 94 i el 2010 la mortalitat es reduís un 3,13% anual. La supervivència als 5 anys ha passat del 80% de les dones entre el 94 i el 98 a un 87% en el període 2000-2007. En aquests moments, el càncer de mama és el quart amb millor supervivència als 5 anys a la demarcació.