En el ple ordinari del mes d'octubre, celebrat ahir al migdia, es van tractar altres qüestions.

9-N

Amb motiu de les causes judicials obertes arran de la consulta del 9-N, tots els grups polítics de la Diputació van aprovar ahir una moció de suport a l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, als exconsellers Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau, juntament amb altres persones que puguin resultar encausades, per considerar que «posar les urnes no pot constituir delicte, ja que són eines de democràcia». També van manifestar el seu suport als ajuntaments que han rebut un requeriment per obrir les seves dependències el 12 d'octubre.

Compensar l'iva

En el ple d'ahir també es va aprovar una altra moció impulsada per Independents de la Selva (IdS) que demana compensar l'IVA de les ajudes del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder). Quan s'ha d'abonar l'IVA dels projectes seleccionats del programa Feder, els consistoris han d'assumir la totalitat de l'impost, malgrat que el pagament dels projectes es reparteix entre diferents administracions.

Renovables i camins de ronda

Altres mocions, també aprovades ahir, van ser -per exemple- de suport al foment de les energies renovables. També va prosperar un text de defensa de la candidatura dels camins de ronda de la Costa Brava a la llista de Patrimoni Mundial i Paisatge Natural de la Unesco i un altre de suport a la candidatura de la Rumba Catalana a la llista de Patrimoni Immaterial de la Unesco.

Fora de concurrència

El diputat de la CUP, Lluc Salellas, va criticar ahir algunes aportacions fora de concurrència que ha atorgat la Diputació a través de decrets de Presidència. Salellas va posar com a exemple una partida de 50.000 euros a l'Ajuntament de Quart per fer la nova xarxa de sanejament i una aportació de 6.000 euros a Joaquim Nadal per a la publicació d'un llibre. El president de la Diputació, Pere Vila, va remarcar, d'una banda, la prioritat de fer la xarxa de Quart i va explicar, de l'altra, que disposa d'una partida per donar sortida a peticions culturals «de tercers». Tot i això, Vila va admetre que el llibre s'hauria pogut acollir a la convocatòria de subvenció de publicacions.

Rehabilitació d'esglésies

Salellas també va lamentar que la Diputació hagi dedicat -amb decrets de Presidència- uns 95.000 euros a la rehabilitació d'esglésies, «que no deixen de ser una propietat privada». El vicepresident de Cultura, Albert Piñeira, va respondre que es tracta de casos atesos després que s'hagi ampliat la partida dedicada a monuments. També va detallar que si el beneficiari és privat, s'estableix una cessió d'ús de l'espai rehabilitat per un termini d'anys.