La Diputació de Girona ha presentat cinc projectes a la convocatòria del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) del període 2014-2020. Es tracta dels programes anomenats PECT -projectes d'especialització i competitivitat territorial- que s'han fet amb la participació de la Universitat de Girona (UdG), ajuntaments gironins, consells comarcals i altres entitats. Els projectes tracten cinc àmbits: la innovació, el turisme, l'ús racional de l'aigua, la salut i la indústria cultural. Si la Generalitat aprova tots els programes presentats en el pla de subvencions europees, el volum d'inversió que s'obtindria seria d'uns 22,5 milions d'euros.

Pel que fa a l'aportació dels milions, Feder assumiria el 50% de la despesa i la Diputació el 25%, mentre que el 25% restant es repartiria entre les institucions i les organitzacions que formen part dels projectes. El president de la Diputació, Pere Vila, va remarcar ahir -en la presentació dels programes- «el lideratge» de les comarques gironines, en l'àmbit de Catalunya, en l'elaboració dels projectes PECT per a la convocatòria del Feder, ja que va explicar que la demarcació de Girona ha estat l'única que ha elaborat els programes de manera conjunta amb el territori. La previsió és que a principis de l'any vinent la Generalitat confirmi quins són els projectes escollits que tindran els ajuts del Feder.

De fet, la Diputació ha elaborat els cinc programes -amb el suport de la UdG- a través de les 39 peticions que va rebre de les institucions (ajuntaments o consells) i les entitats interessades a presentar-se a la convocatòria dels PECT del Feder. El primer dels projectes, dedicat a la innovació i amb una inversió prevista de cinc milions, pretén impulsar la competitivitat i la internacionalització del teixit empresarial de les comarques gironines, així com facilitar la transferència de coneixement i de tecnologia de la UdG al sector. El segon, centrat en el turisme i amb una partida de quatre milions, es marca l'objectiu de valorar el patrimoni natural i cultural, la connexió de les xarxes de camins i amb els Jardins Històrics Europeus, a part d'afavorir un ús sostenible del territori.

El tercer dels programes, dedicat a l'aigua i amb una inversió de tres milions i mig, es pretén fer al Baix Ter per desplegar instruments i tècniques que millorin l'ús i la gestió de l'aigua, així com del sòl, per reduir la inestabilitat hidrològica. El quart, centrat en la salut i amb una partida de gairebé cinc milions, pretén crear un sistema innovador de gestió entre els agents del sector per abordar noves polítiques de promoció de la salut, el benestar i la prevenció. Finalment, el cinquè dels projectes, dedicat a la cultura i amb una inversió de cinc milions, es marca la finalitat de desenvolupar un projecte estratègic del sector de la indústria cultural i creativa perquè sigui un motor dinamitzador.