Cop al tràfic internacional de marihuana. Una operació de la Guàrdia Civil i de la policia duanera alemanya (ZKA) ha permès desarticular una organització internacional que se servia de mules per portar la droga cap a aquest país del nord d'Europa.

La Guàrdia Civil de Girona ha arrestat tres persones a Llagostera i a Salt. Es tracta d'un home de nacionalitat senegalesa, un de nacionalitat marroquina i un ciutadà bolivià.

Mentre que el cos policial alemany n'ha detingut sis més al seu país. A la província de Barcelona també es van inspeccionar dues inspeccions en instal·lacions ramaderes de Manlleu i L'Esquirol, on els detinguts tenien plantacions intensives exteriors aprofitant llocs boscosos de difícil accés.

La investigació va començar a mitjans del 2015 i ha estat dirigida per la Fiscalia de Berlín i el Jutjat d'Instrucció número 10 de Barcelona. Es va iniciar perquè els agents duaners d'Alemanya van detectar que hi havia un augment considerable en la confiscació de marihuana en aeroports, estacions de tren i autobusos de diferents zones d'Alemanya.

Van comprovar que quan enxampaven els que transportaven la droga procedien de la zona de Barcelona i Girona, però sobretot, ciutadans subsaharians i vinculats concretament amb la ciutat de Girona.

Davant d'aquests fets, a principis d'aquest any, la ZKA va començar a col·laborar i contactar amb la Guàrdia Civil de Girona per tal de compartir informació.

Mules per portar la droga

Diversos agents de la ZKA van anar fins a Girona i aquí va començar l'Operació anomenada Mulair.

Aquest passat dilluns, els agents finalment van decidir donar l'últim cop a l'organització i van detenir els responsables del cultiu, preparació, captació de mules.

L'operació que es va fer de forma simultània a Catalunya i Alemanya va comportar que en el país germànic es detinguessin fins a sis persones que realitzaven tasques de transport, és a dir, feien de mules. I també els que després feien de camells i procedien a fer la venda al detall. A més, els alemanys van comissar un total de 20 quilos de marihuana. A més, van poder demostrar, asseguren que el grup hauria introduït a Alemanya almenys 40 quilos més de la mateixa substància.

La Guàrdia Civil de Girona van detenir tres persones dedicades a tasques de cultiu i elaboració de substàncies estupefaents, intermediaris, captadors de mules i també es dedicaven a l'organització dels posteriors viatges a Alemanya.

En concret, els agents van realitzar tres entrades i registres en domicilis de Llagostera, Salt i Manlleu. A més, la policia va escorcollar dues instal·lacions ramaderes de Manlleu i L'Esquirol, on els detinguts tenien plantacions intensives exteriors aprofitant que es troben en punts amb boscos de difícil accés.

Durant els registres els agents van decomisar 11 quilos de marihuana que ja estaven a punt per al consum, és a dir en forma de cabdells. També 110 quilos més de marihuana que es trobaven en procés d'assecament i onze quilograms de plantes encara verdes.

Enxampats in fraganti

En el moment de les detencions, la Guàrdia Civil van poder constatar que un dels detinguts estava intentant captar una dona d'origen Bolivià perquè realitzés un viatge transportant droga fins a Alemanya, lloc on aquesta substància arriba a preus que poden triplicar els d'Espanya.

Tot i que les autoritats Alemanyes i Espanyoles donen com desarticulada l'organització, els agents de la Guàrdia Civil de Girona no descarten que es puguin produir noves detencions fruit de la investigació.