Tot l'alumnat que cursa 3r d'educació secundària obligatòria (ESO) a Banyoles ha conegut, de la mà dels Mossos d'Esquadra, els riscos que corren si beuen alcohol o consumeixen drogues durant la Festa Major, així com també les sancions que poden rebre si la policia fent-ho els enxampa al carrer. Per exemple, fumar un porro pot suposar una multa de 601 €.

El responsable de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat de la comissaria dels Mossos d'Esquadra del Pla de l'Estany, Faust Moreno, ha donat aquesta informació i ha fet pedagogia amb els estudiants en 14 sessions que van arrencar divendres passat, en els dies previs a l'inici de la festa de Sant Martirià. «S'ha concentrat en una setmana perquè és bo que estigui fresc per les festes, és bo per generar un debat a casa sobre les sancions, els horaris o les conductes», va explicar Moreno.

La voluntat d'aquesta activitat, que s'emmarca en l'oferta pedagògica dels Mossos d'Esquadra als centres educatius -per a ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de grau mitjà-, és que la informació sigui d'utilitat a l'alumnat quan aquests dies surti de festa a Banyoles, sobretot a la zona de barraques. La programació musical en aquest recinte va començar ahir a la nit amb una actuació de la banda The Unfinished Sympathy i s'allargarà fins dilluns, amb concerts de Strombers, La Senyoreta Descalça o Albert Pla, entre d'altres.

Faust Moreno parteix de situacions reals sobre les quals insta els estudiants a reflexionar i a pensar com actuarien. Per exemple, escenifica a l'aula un possible «botellón» en el qual intervé la policia, amb la conseqüent identificació dels joves implicats i l'avís als pares. Explica als joves que està prohibit beure a fora del recinte firal i quins són els efectes del consum d'alcohol i altres substàncies, tot remarcant-los que no se sentiran bé immediatament després de deixar de prendre'n, que poden necessitar l'atenció d'un servei d'emergències o que incorren en un perill si condueixen una moto.

Moreno ha comprovat que molts estudiants desconeixen les sancions per consumir alcohol a la via pública, una acció que les ordenances municials de Banyoles castiguen amb 200 euros -va concretar-; o que se sorprenen quan saben que la llei preveu una múlta mínima de 601 € «per estar fumant un porro». «La nova llei ha endurit les sancions, perquè ha passat de ser una falta lleu a greu», aclareix; de la mateixa manera que la multa es pot incrementar amb 200 € més si es consumeix a prop d'un centre educatiu, en un parc infantil o un pavelló esportiu.

A més d'aquest tipus de dades, les xerrades dels Mossos d'Esquadra prèvies a la festa de Sant Martirià també han informat els joves del risc de patir un robatori, pel que els han aconsellat sortir sense tauletes digitals o anar amb compte amb la cartera o les bosses de mà. Tot i que també se'ls ha advertit de les agressions sexuals o la violència de gènere, durant el curs els mossos fan altres sessions específiques sobre aquests temes.

També pensant en la prevenció de conductes negatives durant la festa major, l'Ajuntament de Banyoles ha promogut una campanya informativa contra la violència sexista amb el lema «Et respecto, em respectes?».