Cop al tràfic internacional de marihuana. Una operació de la Guàrdia Civil i de la policia duanera alemanya (ZKA) ha permès desarticular una organització internacional que se servia de mules per portar la droga cap a aquest país d'Europa. La Guàrdia Civil de Girona ha arrestat tres persones a Llagostera i a Salt. Es tracta d'un home de nacionalitat senegalesa, un de nacionalitat marroquina i un ciutadà bolivià.

El cos policial alemany n'ha detingut sis més al seu país. A la província de Barcelona també es van inspeccionar dues granges de Manlleu i l'Esquirol, on els detinguts tenien plantacions intensives exteriors. Eren explotacions ramaderes que estaven a tocar de boscos i de difícil accés.

La investigació policial va començar a mitjans 2015 i ha estat dirigida per la Fiscalia de Berlín i el Jutjat d'Instrucció número 10 de Barcelona. Els agents duaners d'Alemanya van detectar que hi havia un augment considerable en la confiscació de marihuana en aeroports, estacions de tren i d'autobusos de diferents zones d'Alemanya. Curiosament, van detectar que, quan enxampaven els qui transportaven la droga, eren persones que procedien de la zona de Barcelona i Girona. Però sobretot, ciutadans subsaharians i vinculats concretament amb la ciutat de Girona.

Davant d'aquests fets, a principis d'aquest any, la ZKA va contactar amb la Guàrdia Civil de Girona per tal de compartir informació. Diversos agents alemanys van anar fins a Girona i aquí va iniciar-se l'Operació anomenada «Mulair». Dilluns passat, els agents finalment van decidir donar l'últim cop a l'organització i van detenir els responsables del cultiu, preparació i captació de mules.

L'operació es va fer de forma simultània a Catalunya i Alemanya i va comportar que en el país germànic es detinguessin fins a sis persones que realitzaven tasques de transport, és a dir, feien de mules. També van arrestar els que després feien de camells i procedien a fer la venda al detall. A més, els alemanys van comissar un total de 20 quilos de marihuana. I també van poder demostrar, asseguren, que el grup hauria introduït a Alemanya almenys 40 quilos més de la mateixa substància estupefaent al país.

La Guàrdia Civil de Girona, per la seva banda, va detenir tres persones. Aquestes es dedicaven a tasques de cultiu i elaboració de substàncies estupefaents, feien d'intermediaris, eren captadors de mules i també es dedicaven a l'organització dels posteriors viatges a Alemanya.

En concret, els agents van fer tres escorcolls en domicilis de Llagostera, Salt i Manlleu. A més, la policia va escorcollar dues instal·lacions ramaderes de Manlleu i l'Esquirol, on els detinguts tenien plantacions de marihuana. Eren indrets de difícil accés, on passaven desaparcebuts.

Durant els escorcolls, van decomisar 11 quilos de marihuana que ja estaven a punt per ser consumits, és a dir en forma de cabdells. També 110 quilos més que ja es trobaven en procés d'assecament i onze quilos de plantes encara verdes.

Captaven «transportistes»

En el moment de les detencions, la Guàrdia Civil va poder constatar que un dels detinguts estava intentant captar una dona d'origen bolivià perquè realitzés un viatge transportant la droga fins a Alemanya, lloc on aquesta substància arriba a vendre's a preus que poden triplicar els d'Espanya, segons informa la policia. Tot i que les autoritats alemanyes i espanyoles donen com a desarticulada l'organització, la Guàrdia Civil de Girona no descarta que es puguin produir noves detencions fruit de la seva investigació.