La jutge que investiga presumptes irregularitats en l'adjudicació d'obra pública a la província de Girona ha arxivat la causa per a 13 dels empresaris imputats i la manté oberta només per a un directiu de Construccions Rubau S.A., al qual acusa d'intentar arreglar un concurs. En una resolució a la qual ha tingut accés l'agència Efe i que va avançar ahir el diari El País, la titular del jutjat d'instrucció número 5 de Barcelona, que investiga el cas des de fa prop de sis anys, sosté que de les converses intervingudes als constructors -que van tenir el telèfon punxat- no es deriven prou indicis que constitueixin una trama dedicada a arreglar concursos d'adjudicació.

Per aquest motiu, acorda arxivar la causa oberta contra els tretze constructors, tal com demanava la Fiscalia, i mantenir només el procés contra l'apoderat i directiu de Construccions Rubau S.A. Xavier E., per intentar suposadament arreglar els concursos per a la construcció dels nous carrils d'ampliació de l'autopista AP-7 al seu pas per les comarques gironines. La magistrada sosté en la seva resolució que, amb la finalitat de fer-se amb l'adjudicació d'aquests concursos públics, l'imputat «va mantenir diverses converses telefòniques amb representants d'altres constructores i possibles licitadores a tals obres, perquè o bé no es presentessin al concurs o bé presentessin ofertes d'acompanyament inferiors a les seves, alterant així la competència o lliure concurrència».

Segons l¡opinió de la jutge, els indicis que consten en la causa «no són suficients» per acreditar que la resta dels empresaris imputats «també participessin en la dinàmica que s'atribueix a Xavier E.», tal com apunta aquesta mateixa resolució.

La investigació oberta arran de les intervencions telefòniques als constructors, acordada per la jutge, ha comportat de moment la condemna d'un exgerent de carreteres de l'antiga Gisa -l'empresa que gestionava l'obra pública de la Generalitat- per rebre 35.000 euros en suborns d'una adjudicatària de projectes de l'administració catalana. L'exalt càrrec Jordi Vergé, així com dos directius de la constructora Rubau Tarrés, van acceptar penes de multa pactades amb la Fiscalia Anticorrupció.