El Departament de Territori té previst posar en marxa un pla per reduir «de manera considerable» el transvasament d'aigua del Ter cap a l'àrea metropolitana de Barcelona. En una visita a Girona el conseller Josep Rull va reconèixer que Catalunya «té un deute amb el Ter» i va anunciar que prioritzarà mesures per reduir l'aportació del cabal.

En aquest sentit, Rull va explicar que aquestes mesures tindran lloc a Barcelona i consistiran sobretot en la reutilització d'aigua regenerada i tornar-la al riu Llobregat. Per fer-ho possible, activaran una planta de regeneració situada al Prat de Llobregat que estava en desús tot i que al seu moment s'hi van invertir 100 milions d'euros. L'aigua regenerada es retornarà al Llobregat a través de l'assut de Molins de Rei per tornar a ser utilitzada. Rull, a més, va detallar que el potencial d'aquesta planta és de regenerar un màxim de 70 hectòmetres cúbics. El conseller va defensar aquesta mesura com la més eficient econòmicament parlant, en part per què la infraestructura ja està feta i també perquè té bons precedents: «A Austràlia i Califòrnia s'ha demostrat que funciona, i aquí tenim l'exemple en petit del Port de la Selva», va explicar. La regeneració d'aigua, sumada a la producció de la planta dessaladora del Prat (que actualment funciona al 30% de capacitat) i amb diverses mesures d'eficiencia i estalvi d'aigua haurien de possibilitar la reducció de l'aportació del riu.

Creen la Taula del Ter

La conselleria calcula que en poc més d'un any el transvasament del Ter passarà dels actuals 166 hectòmetres cúbics a l'any als 140 hectòmetres cúbics. «Però no volem fer-ho sols. Volem crear una Taula del Ter amb la Generalitat, els Regants, el Consorci del Ter i el tercer sector mediambiental per mirar com ho fem», va explicar Rull.