El Departament de Salut preveu distribuir aquest any unes 110.000 dosis de vacunes de la grip a les comarques gironines. La xifra representa entorn d'un 8% de l'1,2 milions de dosis que es repartiran arreu de Catalunya i és lleugerament superior a la campanya de vacunació del 2015, quan van ser 100.000, perquè enguany s'assumeix des de Girona la vacunació del Maresme, segons va informar ahir la conselleria. En cas que sigui necessari, hi ha la possibilitat d'ampliar el nombre de vacunes fins a les 117.000 dosis.

A partir de dilluns, el Departament de Salut posa en marxa la campanya de vacunació de la grip d'aquesta temporada, a la qual destina uns 4,3 milions d'euros, una xifra que suposa el 10% del que l'administració catalana inverteix en vacunes.

La setmana vinent, les vacunes estaran disponibles a tots els centres d'atenció primària i altres centres vacunals per tal d'immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris per evitar contagis i reduir les complicacions que genera la malaltia, ja que pot comportar fins i tot la mort, sobretot en persones grans -que poden representar fins a un 90% de les defuncions per grip- i gent que pateix malalties cròniques.

En aquest sentit, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, va recordar ahir les xifres de la campanya anterior, en què sense ser una grip virulenta es van donar 623 casos greus i d'aquests, 60 van morir. El 83% dels infectats de gravetat no estaven vacunats. Per això, Guix va qualificar «d'incorrecte» relacionar «grip i banalitat» i va subratllar que la malaltia és important per «l'alta incidència» que té en la societat catalana.

La mateixa posició defensa la subdirectora de l'Agència de Salut Pública, Carmen Cabezas, que assegura que el problema afecta entre el 5 i el 20% de la població general i que en institucions tancades pot arribar al 50%.

Cabezas va recordar que els mesos d'hivern són els més propicis per a aquest contagi i que des de 2009 ha detectat que l'epidèmia s'ha anat retardant cap a final de temporada. L'hivern passat, per exemple, l'activitat gripal a Catalunya va ser moderada, amb una onada epidèmica que va durar onze setmanes i el pic més gran es va donar a finals de febrer, amb una incidència màxima de 355,8 casos per 100.000 habitants entre el 29 de febrer i el 6 de març.

Cabezas va insistir, a més, que el virus de la grip canvia cada any i que d'aquesta vacuna, que s'ha elaborat amb tres soques diferents, no se'n coneixerà l'efecte fins que es desenvolupi el virus.

Arribar als col·lectius de risc

«Sabem molt bé fins a quin punt és necessària i imprescindible la vacuna per reduir les complicacions i la mortalitat que provoca la grip», va apuntar ahir el conseller de Salut, Toni Comín, que va asseverar que la campanya suposa una de les principals inversions del Departament en matèria de prevenció.

Un dels objectius que s'ha marcat el Departament per a la temporada d'hivern és millorar la cobertura de vacunació en persones amb problemes de salut crònics i condicions de risc, com gent gran, embarassades, gent que pateix obesitat mòrbida o que està internada en institucions tancades com residències o centres sociosanitaris i aquells que poden trasmetre la grip a persones vulnebrables, com personal sanitari, cuidadors, policies, bombers, personal de protecció civil i institucions penitenciàries i treballadors d'emergències sanitàries.

En els anys anteriors (en les temporades 2013-14 i 2014-15), per exemple, només es va vacunar prop d'un 19% de les persones amb problemes de salut crònics d'entre 15 i 59 anys.

Pel que fa al col·lectiu de gent gran, el 54% de les persones majors de 65 ja es vacuna, un percentatge per damunt de la mitjana europea però que també es vol millorar perquè no arriba al 75% marcat per l'Organització Mundial de la Salut. La voluntat del departament és mantenir la cobertura dels majors de 65 anys i millorar-la en la franja d'edat d'entre 60 i 65.

Malgrat tot, com en anys anteriors, el Departament vol posar de manifest la importància de la vacunació entre els professionals sanitaris, que actualment no arriba al 20%. Cabezas va detallar ahir que entre metges i personal d'infermeria, la vacuna arriba al 30%, però que hi ha personal en contacte amb els malalts, com pot ser d'administració o zeladors, que no es posen la vacuna.

Per això, Puri Robles, coordinadora del grup de vacunes de la CAMFiC, va recalcar la importància de convèncer el sector ja que són els que estan en contacte precisament amb els malalts més fràgils a qui la grip pot afectar més, i per això va demanar no pensar-ho de manera «individual».