El subdelegat del govern a Girona, José Manuel Sánchez Bustamante, adverteix als 12 ajuntaments de la demarcació que van obrir el 12 d'octubre que, si no faciliten la informació que se'ls hi va requerir per carta el passat dia 17 d'aquest mes, els denunciarà davant la justícia tal i com preveu la llei de procediment administratiu. Bustamante assegura que no facilitar tot el que es va demanar denotaria una "ocultació d'informació", i poca voluntat de col·laboració entre les administracions. A més, el subdelegat ha recordat que la missiva anava dirigida a "uns funcionaris concrets dels ajuntaments" i no pas als diferents alcaldes. En aquest sentit, el subdelegat explica que ha de ser aquest funcionari qui respongui i no pas els batlles dels municipis, alguns dels quals ja han dit que no entregaran cap tipus d'informació.

Continua la polèmica per l'obertura de diferents ajuntaments el passat 12 d'octubre en motiu de la festa de la hispanitat. Després que els alcaldes gironins de la CUP asseguressin que no facilitarien cap informació sobre els serveis que van prestar aquella jornada, ara el subdelegat del govern a Girona, José Manuel Sánchez Bustamante els ha advertit que ho denunciarà en cas que no reconsiderin la seva decisió abans dels 20 dies hàbils que els va donar. Bustamante creu que no aportar la informació seria una actitud "molt preocupant", i demana que hi hagi col·laboració entre les diferents institucions.

El subdelegat recorda que la missiva anava dirigida a uns funcionaris determinats dels ajuntaments. En aquest sentit, Bustamante explica que han de ser precisament aquests funcionaris els que responguin i no pas els diferents alcaldes. "Nosaltres hem demanat una informació al funcionari competent, i per tant no entro a valorar el que diguin els alcaldes", ha reblat Bustamante.

El subdelegat ha comentat que "no entendrien" que no es facilités la informació ja que considera que ha d'imperar la cooperació entre les diferents administracions, ja siguin ajuntaments, com Generalitat o el mateix Estat. Amb tot, Bustamante s'ha mostrat prudent i diu que esperaran a que passin els 20 dies hàbils des del moment en que va enviar la carta, el passat 17 d'octubre. "El que hem de fer és esperar a que recullin tota la informació i que l'enviïn abans que acabi el plaç", ha afirmat. En aquest sentit, s'ha mostrat "confiat" que els diferents consistoris li faran arribar tota la informació que va requerir perquè la puguin estudiar.

Res a veure amb altres anys

El subdelegat ha reconegut que aquesta no era la primera vegada que alguns ajuntaments atenien els ciutadans el 12 d'octubre. En aquest sentit, Bustamante creu que hi ha una diferència important. "Altres anys es tractava d'una qüestió interna, d'alguns regidors que anaven a treballar. En aquest cas consta que alguns ajuntaments van demanar als funcionaris que treballessin", ha comentat, el subdelegat.

Per Bustamante la diferència és important perquè en aquest cas s'ha promocionat per part part dels ajuntaments que, a més, recordaven que farien atenció al públic, i això pot comportar la mobilització de funcionariat que habitualment tindria festa.

Dels ajuntaments de la demarcació que fins han rebut el requeriment, Girona es l'únic que estava tancat al públic i només va obrir per als regidors i l'equip de govern. L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ho va justificar en tant que el de Girona és un dels ajuntaments més observats, entre altres coses perquè Carles Puigdemont n'era el batlle abans de convertir-se en President de la Generalitat.

La CUP no entregarà cap informació

Els que ja van fixar la seva posició un cop van tenir coneixement de la carta van ser els pobles governats per la CUP, on els alcaldes van acordar no respondre la missiva i, per tant, no aportar la informació que els reclamava la subdelegació del govern. De fet, alguns consistoris gironins governats per la CUP fa anys que treballen el 12-O. És el cas, per exemple, de Celrà i Viladamat, que van aprovar per ple ja l'any 2012 que no seria un dia festiu per als seus municipis. Mieres ha estat el segon any que ha obert i Verges, el primer.

"Els alcaldes hem decidit que desobeirem, no té cap sentit i és una presa de pèl que ratlla el ridícul", argumentava l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, que defensa l'autonomia local dels ajuntaments per decidir quan s'obre l'edifici i es treballa. A Celrà van treballar una desena d'empleats i set polítics.

En cas que un funcionari de l'Ajuntament de Celrà hagi de respondre obligatòriament el requeriment, Dani Cornellà ja ha avançat que no pensen facilitar cap informació sobre els empleats que van optar per anar a treballar el 12 d'octubre.