"Ecologia integral. Reconvertir-ho tot". Aquest és el lema de la nova edició de l'Agenda Llatinoamericana Mundial per al 2017, que defensa una nova ecologia per poder acabar amb l'amenaça del canvi climàtic. D'aquesta 26a edició de l'Agenda se n'han editat 2.500 exemplars en català que es repartiran a tots els centres de recursos pedagògics. La presentació oficial del volum es farà el divendres 4 de novembre al Centre Cívic i anirà a càrrec de Sergi Nuss i Laura Llorens, professors de la Universitat de Girona i membres de l'Associació de Naturalistes de Girona. Precisament, els Naturalistes gironins han contributït a l'Agenda amb l'article Un planeta amb febre que necessita cures globals i locals. L'edició catalana també compta amb articles de Ramon Salicrú (Mataró), Alfons Pérez, David Bosch (Palamós), Engràcia Valls (Montagut) i Jordi Navarro (Girona).

Seguint l'estela de l'encíclica ecològica Laudato Si del papa Francesc, i tenint en compte que el 2017 se celebrarà l'Any Interinacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, la nova edició de l'Agenda convida a reflexionar sobre el futur del planeta i reivindica la "conscienciació ecològica" i la reconversió d'estils de vida, sistemes energètics i de producció, pensament i religiositat. En la seva introducció, els impulsors de l'Agenda, Pere Casaldàliga i José María Vigil, reconeixen que la consciència ecològica està creixent a tot el món, però alerten que encara no hi ha voluntat política ni prou moviment de l'opinió pública per al canvi que el planeta necessita. Per això, consideren necessària una "conversió ecològica" que transformi els estils i les maneres de viure. Segons alerten, ja hi ha països que estan patint els efectes de l'escalfament planetari amb milers de "refugiats climàtics", i recorden totes les "selves mutilades, boscos calcinats, rius contaminats, muntanyes foradades, animals acorralats en els seus hàbitats envaïts i espècies en risc d'extinció".

Segons explica el responsable de l'Agenda a Girona, Jordi Planas, a molts països llatinoamericans encara queda pendent la "descolonització" de les ments. I adverteix que, per tal de canviar el sistema, cal crear primer una opinió pública favorable. "El colonialisme de fa més de 500 anys va fer molts disbarats, però el d'ara és igual o pitjor, ja que a més els ha robat l'ànima i contaminat la ment", assenyala. Per això, considera que el més important és plantar la llavor del canvi en les ments de les persones per aconseguir "una nova ètica i una nova política que esquerdi a cops de destral el món glaçat que hi ha dins nostre". Només si això s'aconsegueix, indica, serà possible canviar les coses.

En el mateix sentit, una altra de les firmes destacades d'aquesta edició és la del brasiler Frei Betto, que emplaça els lectors a mantenir la seva "ecobiologia" per superar els obstacles i aconseguir la felicitat. "Preserva el teu ambient, inverteix en la teva qualitat de vida, purifica l'espai on et mous", demana.

L'Agenda Llatinoamericana va acompanyada, com cada any, d'un calendari solidari que enguany està dedicat a les dones. Entre elles destaca, especialment, l'activista hondurenya Berta Cáceres, ferma defensora de l'ecologisme que va ser assassinada al mes de març després d'anys d'haver rebut amenaces per la seva lluita a favor dels indígenes i del medi ambient. També hi apareixen altres lluitadores femenines emblemàtiques, com Rigoberta Menchú, Alfonsina Storni o Anna Frank.

L'acte de presentació del dia 4 també inclourà el lliurament del tercer premi a l'Opinió Escrita i el vuitè premi a la Difusió del Decreixement. A més, hi haurà les actuacions musicals de Nuri Mancebo i Xevi Pasqual.

D'altra banda, la Comissió de l'Agenda també ha organitzat quatre sessions d'aproximadament una hora per tal d'abordar diferents aspectes del volum. L'ecologia, la desigultat, el tractat de lliure mercat i un debat en profunditat sobre els continguts de l'Agenda. De moment, aquest cicle de sessions s'està fent al centre cívic Ernest Lluch de Girona, tot i que s'oferirà també a tots els centres cívics i de recursos gironins.