Unes 20 persones joves van anar a la sala del Torín d'Olot el passat divedres, dia 20 d'octubre. Allà els van ensenyar com presentar-se en 3 minuts comptats.

Els joves enginyers industrials, biòlegs, tècnics de laboratori i tècnics en mecànica i electrònica, a la tarda, es van presentar a les taules d'avaluació. En elles hi havia representants de Masias Recyicling, Bellapart, Tavil, Wattia, Intepalst, Noël, AGR, Alzamora Packaging i d'altres. Es tractava de les empreses amb més projecció de la Garrotxa. Una comarca que segons l'economista Àlvar Garola (UOC) està entre les més importants en el pes industrial a Catalunya.

Ho està en un moment que és vist per alguns economistes com l'inici de la sortida de la crisi econòmica. En tot cas, segons Estanis Vayreda (regidor de Promoció Econòmica d'Olot), divendres al Torín d'Olot, hi havia joves que treballen a Suïssa, Anglaterra, Alemanya o, més a prop, a Barcelona i Girona.

Tots ells tenien l'element comú d'haver respost a la crida dels tècnics del programaOcupació en Xarxade l'Ajuntament d'Olot. En concret el reclam que fa poques setmanes van rebre a casa seva diu: "Saps que les empreses de la Garrotxa busquen professionals qualificats amb titulacions superiors?".

Tot seguit amb lletres grosses demanava el següent: "T'agradaria tornar a viure i treballar a la Garrotxa?".

Vayreda va explicar que van respondre al convit 12 enginyers industrials. Es tracta de l'especialitat més demanada pels industrials de la comarca, però també biòlegs i tècnics en mecànica, robòtica i mecatrònica.

La regidora d'Empresa i Ocupació, Núria Zambrano, va explicar que la idea és cobrir la demanda de certs perfils professionals que, segons ella, fan falta a la Garrotxa.

La idea del programa Ocupació en Xarxa va sorgir arran de les dificultats de l'Àrea d'Ocupació de l'Ajuntament d'Olot per cobrir els pèrfils tècnics més demanats per les empreses de la comarca.

Durant el 2o16, gairebé un 30% de les 222 ofertes que han arribat a l'Àrea d'Ocupació d'Olot buscaven perfils tècnics qualificats (amb titulació universitària.

D'aquestes, un 48% no s'han pogut cobrir ja que no s'han trobat candidats que complissin el perfil que s'estava buscant.

Va ser quan va sorgir el projecte amb dues finalitats: cobrir la demanda de les empreses i facilitar el retorn a Olot i la Garrotxa de treballadors, especialment els més joves, que van marxar a viure fora de la ciutat i la comarca per motius laborals en els períodes més crus de la crisi econòmica.

A partir de divendres a la tarda, quan la trobada del programa es va cloure, les empreses van quedar en disposició dels perfils i de l'experiència del contacte directe facilitada pel pla.

A més de joves residents fora de la Garrotxa, també n'hi van participar una vintena de residents a la comarca que estan en situació de cerca d'una millora laboral o estan sense feina i que tenen els perfils professionals demanats per les empreses.