El rebuig a les revàlides de final d´ESO i de Batxillerat ahir va portar prop de 300 estudiants de Secundària a manifestar-se pel centre de la ciutat de Girona. Durant el recorregut, els alumnes van cridar proclames contra les proves externes que preveu la Lomce -que es va popularitzar amb el nom de llei Wert- i, a més de defensar l´educació pública, van reivindicar el pes dels joves en la construcció del país del futur.

La protesta es va emmarcar en una jornada de vaga convocada pel Sindicat d´Estudiants, que a Catalunya ha tingut el suport de la CGT -present a la manifestació de Girona-, CCOO o Ustec·STEs. L´aturada, en canvi, no va ser secundada ni pel Sindicat d´Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ni per l´Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC).

Segons el Departament d´Ensenyament de la Generalitat, la participació de l´alumnat gironí de Secundària a la primera jornada de vaga d´aquest curs va ser del 18,42%, l´índex més baix de tots els Serveis territorials. Pel que fa a la mitjana de Catalunya, el percentatge va pujar fins al 41,54%; i les participacions més elevades es van registrar als instituts del Vallès Occidental (88,06%), les Terres de l´Ebre (72,74%) i el Baix Llobregat (71,16%).

La protesta que va transcórrer pels carrers gironins va aplegar, sobretot, estudiants de Batxillerat d´instituts de Banyoles, Palafrugell, Girona o la Bisbal d´Empordà, entre d´altres municipis.

La pancarta que obria la marxa reclamava la derogació immediata de la llei estatal, la Lomce, la Llei d´Educació de Catalunya (LEC) i el 3+2 universitari. Entre els eslògans més repetits pels joves es van sentir «Sense jovent no hi ha revolució», «Som estudiants, el futur del nostre poble» o «Som estudiants, no mercaderies».

Contra «el triple filtre»

Un dels manifestants, l´alumne de segon curs de Batxillerat de l´institut Frederic Martí Carreras de Palafrugell Pau Martínez, va explicar que «el triple filtre de les revàlides» és perjudicial per a un sistema educatiu «ja prou tocat de per si». En la seva opinió, amb aquesta i altres mesures «limitaran l´estudi a gent que tingui diners per pagar-se la carrera».

Per la seva banda, una estudiant de primer de Batxillerat de l´institut de la Bisbal d´Empordà, Andrea Giussi, va aclarir que no només està en contra de «les revàlides que ha posat la llei Wert» sinó també «del 3+2 perquè trobo que s´haurien de fer quatre anys de carreres, com està previst ara, i no tres anys més dos de màster». D´aquest centre educatiu, a la manifestació d´ahir al migdia hi havia una trentena d´alumnes, que es van organitzar després d´informar-se de la convocatòria a través d´Internet.

El manifest reivindicatiu elaborat pel Sindicat d´Estudiants es va llegir davant l´Ajuntament de Girona, una hora més tard que la protesta hagués començat a la plaça de la Constitució. Abans de dissoldre´s, l´última proclama repetida pels assistents a la manifestació va ser «Cap persona és il·legal», que van cridar tot assenyalant la pancarta de la plataforma #Girona Acull que està penjada a la façana de l´Ajuntament i dóna la benvinguda a les persones refugiades -Welcome Refugees, hi diu.

La convocatòria de vaga contra la implantació de les revàlides va ser d´àmbit estatal i es van organitzar manifestacions a les principals ciutats, amb milers d´assistents a Barcelona.