Només la meitat dels 1.700 gironins que pateixen anualment un ictus arriben a l'hospital durant les primeres sis hores de l'inici de l'afectació, un temps vital per al pronòstic del pacient. A Girona, l'hospital Josep Trueta és el centre de referència per tractar els infarts cerebrals i cada any atén més d'un miler d'ictus aguts, dels quals entre 500 i 600 necessitaran ingressar a la Unitat d'Ictus. Passats tres mesos, el 70% dels pacients són autònoms.

Al Trueta s'administren de manera habitual els trombolítics, els fàrmacs que han demostrat ser més eficaços en les primeres hores de l'infart cerebral. El tractament consisteix a intentar dissoldre el trombe que ha clos l'artèria i que dificulta la correcta circulació de la sang.

El tractament amb un fàrmac endovenós es pot administrar als pacients per als qui no té contraindicació i que arriben al centre dins les quatre o cinc hores següents a l'inici dels símptomes de l'ictus i, en casos seleccionats, dins les nou hores posteriors.

En el cas de l'hospital Josep Trueta, es tracten amb fibrinòlisi gairebé un terç dels pacients que hi ingressen, una dada molt alta que, de fet, està per sobre dels estàndards europeus i que és el percentatge més elevat dels hospitals de Catalunya. El subministrament d'aquest tractament, que l'any passat va arribar a 146 persones, permet que en el 51% dels casos els afectats siguin asimptomàtics al cap de tres mesos d'haver patit l'infart cerebral.

Són dades que l'hospital Trueta ha fet públiques coincidint amb el Dia Mundial de l'Ictus, que se celebrarà dissabte. Un any més, el centre avançarà la commemoració de l'efemèride per la coincidència amb la festivitat de Sant Narcís i divendres revisarà l'estat de les artèries cerebrals als ciutadans que s'acostin a l'hospital.

Dia Mundial de l'Ictus

Entre les 9 del matí i les 2 del migdia, els professionals de la Unitat d'Ictus faran divulgació sobre aquesta malaltia cerebrovascular i realitzaran ecografies de Doppler per comprovar l'estat de les artèries de tothom qui ho vulgui, ja que el resultat pot ser un factor que predisposi a patir l'infart cerebral.

A més, en aquesta jornada de conscienciació, també es mesurarà la pressió arterial i la glucèmia i es donaran pautes de mesures per prevenir l'ictus, com no fumar, una activitat física moderada i una dieta sana i equilibrada baixa en sal i greixos.

Una altra qüestió que tractaran els especialistes del Trueta és com identificar els símptomes d'un ictus per demanar ajuda sanitària com més aviat millor trucant al 061: la pèrdua de força o sensibilitat sobtada a la cara, un braç o una cama d'un costat del cos, la pèrdua sobtada de visió d'un ull, la dificultat per parlar o entendre i un intens i sobtat mal de cap.

Paral·lelament, l'Associació Gironina d'Afectats per l'Ictus, una entitat nascuda ara fa dos anys, muntarà una taula informativa a la plaça Miquel Santaló de Girona.

Les activitats de divendres donaran, a més, el tret de sortida a un programa d'actes que se celebraran en les properes setmanes com a preludi a La Marató de TV3, que enguany se centra en l'infart cerebral.

L'Institut Català de la Salut, l'Institut d'Assistència Sanitària, la Universitat de Girona, el Departament de Salut i l'Associació Ictus Girona uniran esforços per difondre entre la ciutadania la malaltia i, entre d'altres activitats, organitzaran un cicle de conferències a l'Auditori Josep Irla de la Generalitat i iniciatives de conscienciació al carrer, als centres de salut i educatius.